Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2010 12:07 - Десетте риска за бизнеса
Автор: alchemist Категория: Бизнес   
Прочетен: 297 Коментари: 0 Гласове:
1



Световното проучване на консултантската компания "Ърнст и Янг" показва кои са най-големите опасности за бизнеса. То се провежда за трета поредна година и се базира на интервюта със 70 топ мениджъри и с икономически анализатори и бизнес журналисти. Ето тяхното обобщено мнение кои са най-големите рискове пред световния бизнес:

1. Непрекъснатите промени в законите

Резките промени в законодателството се върна отново на върха на класацията както през 2008 г. Той е посочен от мениджърите в почти всички сектори. Един от най-актуалните проблеми на бизнеса е, че несигурността парализира вземането на решения и планирането. (През 2009 г. този риск бе на второ място.)

2. Достъпът до кредитиране

Този риск е все още на челните места, но в отговорите на мениджърите се забелязват различни нюанси. Някои от тях дори посочват, че тази опасност пред бизнеса намалява. Повишаващите се нива на държавните дългове обаче могат да окажат силен натиск върху цената на кредитите в бъдеще. (През 2009 г. този риск бе първи в класацията.)

3. Бавното възстановяване или рецесията с двойно дъно

Въпреки че финансовата криза затихва, на нейно място се появява фискална. Няма гаранция, че глобалният растеж ще продължи, ако спрат политиките на правителствата за стимулиране на икономиките. (Позицията на този риск е без промяна спрямо 2009 г.)

4. Трудностите с привличането и задържането на таланти

Компаниите са изправени пред редица проблеми, свързани с управлението на човешкия капитал. Продължава глобалната надпревара за привличане на таланти. Наближаващото пенсиониране на т.нар. бейбибумъри (родените през 50-те и 60-те години на миналия век) изостря проблема, както и публичните дебати за структурата на възнагражденията, особено във финансовия сектор. (Този риск се изкачва нагоре, миналата година бе на 7. позиция.)

5. Провалът на новите пазари

Като се има предвид, че нововъзникващите икономики вероятно ще имат важна роля в глобалния растеж, успехът на компаниите на тези пазари става задължителен от стратегическа гледна точка. (Този риск през миналата година бе на 12. позиция.)

6. Допълнителното съкращаване на разходите

Въпреки че този риск общо запазва позицията си от 2009 г., при него се наблюдава разместване в конкретните притеснения в различните сектори. Инфлацията и натискът от страна на конкуренти с по-ниски цени са все по-голямо предизвикателство.

Необходимостта от стриктен контрол на разходите с цел запазване на финансовата стабилност обаче намалява. (Позицията на риска е без промяна спрямо 2009 г.)

7. Идват нови играчи

Този риск пада с две позиции спрямо 2009 г., тъй като по-високата цена на капитала и намаленото търсене обезсилиха някои очертаващи се конкуренти. Още повече че утвърдените компании имаха на разположение няколко години, за да се адаптират към новите играчи, и успяха да стабилизират позициите си. (Рискът пада с две места спрямо 2009 г.)

8. Замърсяването на природата

В сегашния икономически климат проблемите, свързани с околната среда, не са толкова остри, затова този риск пада с няколко позиции в класацията тази година. Все пак компаниите продължават да се стремят да вървят една крачка пред променливите потребителски предпочитания и правителствените регулации. (През 2009 г. този риск бе на четвърта позиция.)

9. Ниската репутация в обществото

Приемането от обществото и корпоративната социална отговорност придобиха особено значение през последното десетилетие и не е изненада, че този риск влезе в тазгодишната класация.

В бизнес среда на постоянни заплахи за репутацията компаниите трябва да стъпват внимателно, за да запазят (или да си възвърнат) общественото доверие. (Този риск се включва за първи път в класацията.)

10. Агресивното окрупняване

През последната година се наблюдава значителен спад в сливанията и придобиванията, тъй като финансирането им става все по-трудно. Това обяснява защо рисковете, свързани с тези сделки, са класирани на по-ниска позиция от миналата година.

Въпреки това на дневен ред остават спасителните сливания в резултат на финансовата криза и регулаторните промени, които могат да предизвикат нови сделки. (Миналата година този риск бе на 8. място.)

Още: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3463471




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2412406
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30273
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930