Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2019 13:14 - Euronews: Българите - с най-ниска минимална заплата в ЕС
Автор: alchemist Категория: Бизнес   
Прочетен: 4775 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 България наскоро увеличи минималната работна заплата до 286 евро на месец, но въпреки това най-бедните работещи в Европейския съюз са българите. Срещнахме се с Елена Марвакова. Тя, както и много други източноевропейски работници в текстилната промишленост, работи с все сили за минимално заплащане. Тя има стаж 33 години, но независимо от това жената заработва общо 340 евро, отбелязва Euronews, цитиран от "Фокус".

В текста си Euronews посочва, че Елена е член на КТ "Подкрепа“ и че този Профсъюз настоява за по-високо заплащане на труда. За българските работници, Европа също трябва да предприеме мерки. Те смятат, че на цялата територия на Съюза трябва да бъде въведена минимална заплата.

"Българските закони са създадени за хора? Или са създадени за роботи? Работим без почивка: с такива правила нашият работодател узакони система за почти принудителен труд“, цитира думите на Марвакова Euronews.

Работата за ниски заплати през целия живот води до много ниски пенсии. 80-годишната Атлаза Щерева се пенсионира практически бедна. Започва да работи на 15-годишна възраст, засажда дървета, работи като готвач. Наскоро се занимавала с производство на ципове за шивашката промишленост. Нейната пенсия е около 150 евро на месец. 50 от тях трябва да плаща за електричество и медицинска помощ, посочва медията.
"Имам около 100 евро за ежедневните си разходи на месец. Когато погледна витрините на магазина, виждам много стоки, които не мога да си позволя. За щастие, децата ми помагат. Аз съм бедна като църковна мишка. Благодаря на децата ми за това, че ми беше топло в къщата и не съм болна“, цитира думите на Щерева ТВ каналът.

Ниската заплата е основната причина, поради която българите напускат страната си – в Западна Европа им плащат по-добре. Но животът в две страни разделя семействата.

Самата държава също е в трудно положение, продължава медията. Данъчната основа е подкопана заради малкото работна ръка - освен ако не се появят чужди работници, които да заменят онези, които напускат страната. Подобно на българите обаче, повечето предпочитат да работят в по-добре развития Запад.

Междувременно работната ръка напуска страната с такава сила, че днес България е с най-бързо топящото се население в Европейския съюз. 

След падането на комунизма през 1989г., населението е 9 милиона души. Днес - 7.1 милиона. Очакванията до 2050 година са в страната да останат само 5,4 милиона души.

Жанета Нейкова  



Гласувай:
7



1. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
09.02.2019 13:35
Спомням си, че през 1990 година ЕС прати една финландка у нас ,да ни вкара в час!
От уважение към нас ,тя беше с кецове,,при посрещането и на аерогарата!
Докато разпалено я осведомяваха за положението у нас, тя слушаше със зле прикрито отегчение....
Накрая изкоментира, че проблемът ни бил друг!?
Попитаха я, какъв е?
Ами много били Българите?
Журналистът изненадан попита, как така? Та нали в Холандия, на три пъти по- малка територия ,живеят два пъти повече хора?!
Но тя повтаряше ,че сме много!
Попита я, колко трябва да сме?
-Пет милиона! - беше незабавния отговор
Е, вървим към този план! Към изпълнението му!
Това е хуманизъм!

Хубав ден!
цитирай
2. alchemist - Здравей, Леоне!
09.02.2019 13:50
Знам за нещо подобно, вероятно за същото. Та това е "хуманизма" на баба Европа.
Другото е, че според Н. Винер такива прогнози са отречени - причината е, че обектът на изследване, при запознаване с очакваните резултати, може да промени поведението си.
Българския народ трябва да промени поведението си, въпреки интензивната евро пропаганда. Това е в негов интерес.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2406801
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930