Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 11:10 - "Карта канабис" или марихуана само за холандци
Автор: alchemist Категория: Други   
Прочетен: 1005 Коментари: 2 Гласове:
1



 

Отглеждане на собствен канабис, купуване на трева на улицата… Белгийските и френските наркотуристи в югоизточния холандски град Маастрихт се подготвят за момента, когато няма да имат повече достъп до холандските кофи-шопове.

Като се сблъсква с вредите, причинени от милионите чужденци, които идват всяка година, за да се снабдяват с канабис, холандското правителство иска да въведе “карта канабис”, резервирана за граждани на Холандия и задължителна за влизане в някой от 670-те кофи-шопа в страната. “На път сме да се обучим как да отглеждаме канабис в къщи”, обяснява 27-годишна белгийка, редовен клиент на “Мисисипи” - кофи-шоп, устроен в трюма на корабче в Маастрихт - град, разположен на границата с Белгия и недалеч от Германия.

Около 1,4 милиона белгийци, французи и германци посещават годишно 14-те кофи-шопа в града, като предизвикват проблеми с трафика, нощния шум и плъзването на наркопласьори по улиците. “На 200-те метра между мястото, където паркирам, и входа на “Мисисипи”, е възможно да бъда спрян два или три пъти от разни типове, които искат да ми продадат кокаин”, уверява 19-годишен френски студент.

Собствениците на кофи-шопове в Маастрихт, над две трети от чиито клиенти са чужденци, се страхуват от пропуснатите ползи, които ще им навлече “картата канабис”, по която холандският Държавен съвет (консултативен орган към правителството, който се произнася по законопроектите, преди да бъдат внесени в парламента - бел. пр.) трябва да даде преценката си преди лятото.

“Това ще е икономическа катастрофа не само за нас, а и за туризма”, прогнозира Марк Йоземанс, собственик на кофи-шопа “Easy Going” и председател на Асоциацията на официалните кофи-шопове в Маастрихт. Адриан, 25-годишен гражданин на Люксембург, обаче уверява, че ще продължи да посещава столицата на холандската провинция Лимбърх. “Човек ходи в кофи-шоповете, но и обикаля магазините, така че ще продължим да идваме тук и ще намираме начин да купуваме трева на улицата”, обяснява той.

“Ако не можем да идваме повече, ще я намираме у нас, във Франция, но нещата вече няма да са същите, защото качеството на онова, което намираш на улицата, не е същото”, изразява съжаление 22-годишният французин Кевин Арман. Арман е дошъл с двама приятели да прекара три дни в Холандия, където продажбата на дребно и консумацията на по-малко от пет грама канабис е разрешена от 1976 г. “Тук сме, за да пушим спокойно качествена трева”, обяснява той.

Кметството на Маастрихт замисляше още от 2005 г. да забрани на чужденците достъпа до кофи-шоповете. Техните собственици се противопоставиха на тези планове, като се обърнаха към Държавния съвет. Съдът на европейските общности, сезиран от този консултативен холандски орган, от своя страна постанови през декември, че тази забрана е “оправдана от своята цел да се бори срещу наркотуризма и вредите, които той причинява”.

“Решението е да бъдат преместени половината от 14-те кофи-шопа извън града, където ще има наблюдавани паркинги, на които незаконните продавачи няма да могат да идват”, твърди Марк Йоземанс. Общината в Маастрихт също е настроена благосклонно към тази мярка, обяснява пред АФП кметът Оно Хус: “Ще видим дали тя ще проработи. Но ако това не стане, тогава критерият за местожителство може би ще се окаже решение.”

По БТА



Никола Делоне
 

Франс прес

http://e-vestnik.bg




Гласувай:
1



1. liliyanaandreeva - Хари Кришна - дойде!
28.01.2011 11:15
И ни донесе - Наркотици, Чалга и Гей- парад
цитирай
2. alchemist - Ама моля ви liliyanaandreeva
28.01.2011 11:30
конопа си е едно супер обикновено лечебно растение. Няма нищо общо с европейската простотия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2392807
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031