Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2011 09:29 - СВОБОДА HA МИСЪЛТА
Автор: alchemist Категория: Други   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.08.2011 09:31


Към 1707 г., по времето, когато англичаните спече­лиха битката при Сарагоса, покровителствуваха Пор­тугалия и дадоха за известно време на Испания крал, лорд генерал Боулдмайид бил ранен и правел лечебни бани в Бареж. Там той срещнал граф Медросо, който се бил прекатурил през натоварения c багаж кон, на левга и половина от бойното поле, и също правел водолечение. Той бил добре запознат c инквизицията; лорд Боулмайнд знаел за нея само от разговори. Веднаж, след като си пийнали, те провели следния разговор:

 

 

БОУЛМАЙНД

Значи вие служите на доминиканците? Това е непо-чтено занимание.

 

MEДPOCO

Така е, но аз предпочетох да бъда техен слуга, вмес­то да съм тяхна жертва, и избрах злото да изгоря ближ­ния си, вместо самия аз да бъда опечен.

 

БОУЛМАЙНД

Каква ужасна алтернатива! Вие бяхте сто пъти по-щастлив под игото на маврите, които ви оставяха свобод­но да тънете; във всичките ви суеверия и които, въпреки че бяха победители, не си присвояваха нечуваното пра­во да оковават душите във вериги.

M E Д P O C O

Какво да се прави? He ми се разрешава да пишем, да говорим, нито дори да мислим. Ако говорим, думите ни лесно могат да бъдат изтълкувани, по-лесно дори от пи­санията ни. И тъй като не могат да ни осъдят на кладата за нашите тайни мисли, заплашват ни, че ще бъдем изло­жени на вечния огън по божията воля, ако не мислим ка­то якобинците. Te втълпиха на правителството, че ако се придържаме към здравия разум, цялата държава би пламнала и нацията би станала най-нещастната в света

БОУЛМАЙНД

Намирате ли, че сме толкова нещастни ние, англича­ните, които покриваме моретата c кораби и току-що спе­челихме за вас битки на края на Европа? Смятате ли, че холандците, които ви отнеха почти всички открити от вас земи в Индия, а днес са ваши закрилници, са прокълнати от бога за това, че дадоха пълна свобода на печата и поз­волиха на хората да общуват? Нима могъществото на Римската империя е отслабнало, защото Цицерон е пи­шел свободно?

 

M E Д P O C O

Кой е този Цицерон? Никога не съм чувал за него. Тук не става дума за Цицерон, а за нашия свят отец и за свети Антоан от Падуа. Ha мен винаги са казвали, че c римската религия е свършено, ако хората започнат да мислят.

 

БОУЛМАЙНД

He вярвайте на това. Нали сте убедени, че вашата ре­лигия е божествена и че портите на ада никога няма да я погълнат.

 

MEДРОСО

Да, но тя може да бъде много принизена. Мисля, че Швеция, Дания, целият ваш остров и половината от Гер­мания страдат от ужасното бедствие да не са подчинени на папата. Говори се дори, че ако хората продължават да следват този погрешен път, те скоро ще се задоволя­ват c обикновено преклонение пред бога и добродетел­та. Ако портите на ада стигат дотам, какво ще стане съе Светата служба?

 

БОУЛМАЙНД

Ако първите християни не са имали свобода на ми­сълта, нямаше да има християнство.

MEДРОСО

Какво искате да кажете? He ви разбирам.

 

 

БОУЛМАЙНД

 

Така и предполагам. Искам да кажа, че ако Тиберий и първите императори са имали якобинци, които да за­браняват на християните да пишат c перо и мастило, ако в Римската империя не е съществувало свободомислие, християните не биха могли да изградят учението си. Сле­дователно, ако християнството се е оформило само бла­годарение на свободомислието, по силата на какво про­тиворечие, на каква несправедливост то иска днес да унищожи свободата, върху която се е родило?

Когато ви предлагат интересна сделка, нима не об­мисляте продължително, преди да решите? A има ли нещо на тази земя, което да ни интересува повече от вечното благоденствие или страдание? По света има сто други религии, които ви осъждат на вечни мъки, ако вярвате на вашите догми, които те наричат абсурдни и безбожни; в такъв случай преразгледайте тези догми.

MEДPOCO

Как да ги преразгледам? Аз не съм якобинец.

БОУЛМАЙНД

Вие сте човек, това е достатъчно.

MEДPOCO

Уви, вие сте много повече човек от мен.

БОУЛМАЙНД

Само от вас зависи да се научите да мислите; родени сте c разум, вие сте птиче в клетката на инквизицията; Светата служба ви е подрязала крилата, но те могат да пораснат отново. Онзи, който не познава геометрията, може да я научи; всеки може да се образова. Срамота е да отдавате душата си на хора, на които не бихте повери­ли парите си. Имайте смелостта да мислите самостоятелно.

 

MEДPOCO

Казват, че ако всеки започне да мисли самостоятелно, ще настъпи бъркотия.

 

БОУЛМАЙНД

Напротив. Когато присъствуваме на някой спекта­къл, всеки казва свободно мнението си, без да настъпват размирици; но ако някой нахален покровител на слаб поет иска да накара насила познавачите да харесат нещо, което им се струва лошо, ще се чуят подсвирквания и две­те групи биха могли да се замерят c ябълки, както ста­на веднъж в Лондон. Тези духовни тирани са причинили част от световните злини. Ние сме щастливи в Англия ед­ва след като всеки има правото да каже свободио мнение­то си.

 

МEДPОCO

Ние също сме спокойни в Лисабон, където никой не може да изрази убежденията си.

 

БОУЛМАЙНД

 

Вие сте спокойни, но не сте щастливи; това е спокой-

 

ствие на роби от галерите, които гребат мълчаливо в такт.

МЕДРОСО

Значи смятате, че имам душа на каторжник?

БOУЛMAЙНД

 Да, и бих искал да я освободя.

M E ДРОC O

Ами ако се чувствувш добре на каторгата?

БOУЛЙHД

 B такъв случай заслужавате да сте там.

 

 Автор: Франсоа Волтер
Преводач
: Стоян Атанасов

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2408711
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30266
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930