Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2013 17:57 - Хомо Булгарикус, демокрацията, Макиавели и други неща...(Част 1)
Автор: alchemist Категория: Други   
Прочетен: 2708 Коментари: 5 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Встъпление

 

Напоследък станаха доста интересни събития в нашата малка, като човешка длан България. Колкото и да са интересни, обаче винаги си имат някакво обяснение. И колкото повече гледни точки и коментиращи – толкова повече обяснения, което е донякъде добре. Но внезапно страстите започват да се разгорещяват, хората започват да си мислят, че само тяхното мнение е правилно. В резултат, на което между коментиращите започват да се прехвърлят обиди, нецензурни думи и откровени заплахи за живота, здравето и майките на опонентите.

Всичко това се дължи на едни молекули, които се образуват в жлезите с вътрешна секреция и мозъчните рецептори, които просто „умират” да ги възприемат в своите синапси. А свикнат ли да ги възприемат, колкото се може по-често и по-големи дози. Погледнато от биохимична гледна точка човек става наркоман. Ставаме зависими от собствените си емоции и прищевки и желаем все по-често да се опиваме от тях. Но това безплатно опиянение си има своята цена – човек става фанатик. Трезвата и реална преценка става минало, човек се люшка между емоциите си и вместо да свърши нещо добро и полезно, всички му стават виновни за неговите нещастия и проблеми и започва да нищи  световните проблеми и да оправя другите, вместо да помогне първо на себе си.

Но хайде да оставим биохимията на мозъка и строежа на емоциите, на професорите и доцентите по съответните дисциплини. И да се занимаем с един доста интересен социален вид – Homo Bulgaricus(Хомо Булгарикус).

 

Homo Bulgaricus обитава една малка страна, с чудесен климат, природно богата и сгушена в югоизточния край на континента Европа.

В миналото(близко и далечно) тази страна е била фактор в политиката на своя регион, имала е добро земеделие и промишленост. Ах, отплеснах се...

Съвременният Homo Bulgaricus е уникална смес от няколко щама(разновидности, сортове, ssp). А сега да видим, кои са по-известните щамове на това творение:

- Homo Bulgaricus ssp(субспециас, подвид) Comunisticus – обича всичко, що е червено. Обича да живее в близкото минало и да се гордее в минало време с достиженията на социалистическият строй в България и по света. Вярва сляпо в своите водачи, на всяка една тяхна дума и е готов да премаже словесно всеки, който му противоречи. Дисциплинирано и с готовност следва заръките на партията, дори същата тази партия преди време да е вкарала енергийни монополисти, които го грабят, и чиито деца на номенклатурата сега ядат ограбените му пари. Оплаква края на социализма сякаш е дошъл краят на света и обвинява за всичко капитализма.

Много обича държавата Русия макар, че трябва да обича повече Англия и Германия, в които държави Карл Маркс написа „Капиталът” и „Манифеста...”

- Homo Bulgaricus sspNacionalisticus – Ето един щам, който сам по себе си е уникален. Защото съчетава качества немислими за останалите подвидове и ги прилага съвсем успешно. Тука ще поместя кратка вечерна програма на ~80% от представителите му:

 

Кратка вечерна програма от 20 точки на съвременния български националист:

1. Да пият бира.
2. Да плюят по Бойко Борисов и Сергей Станишев.
3. Да възхваляват Адолф Хитлер.
4. Да плюят по всички останали политици.
5. Да пият още една бира.
6. Пак плюят по Бойко Борисов и Сергей Станишев.
7. Пак възхваляват Адолф Хитлер.
8. Пак плюят по всички останали политици.
9. Пият трета бира.
10. Философстват на тема как добре щяха управляват държавата ако бяха на власт.
11. Плюят по всички държавни институции.
13. Плюят по всички политици, включително и тези с националистически убеждения.
14. Плюят по цигани и турци
, и се плюят помежду си.
15. Оплакват загубата на ВСВ.
16. Оплакват Адолф Хитлер.
17. Който може пие още една бира(ако има пари).
18. Вече не може да се разбере по какво точно плюят, нито за какво точно плачат.
19. Някои вече драйфат, други се сбиват, а трети запяват патриотични песни.
20. Разотиват се, като преди това си обещават на другия ден да повторят програмата , ама няма да го направят, защото са похарчили парите, но никой не си го признава.

Заключителни разпоредби:
 През времето, през което не се изпълнява тази програма се чака аванс или заплата.

 

 

 

Тъй като изброих кратката програма сега, ще засегна някои по-скоро няколко идеала, отколкото обединяващи фактора. Някой подподвидове искат цар, други република, трети са открити фенове на нещо наречено православие – макар, че нито Васил Левски, нито  Хитов, нито Бенковски, нито Паисий Хилендарски споменават такова нещо. Били са християни и като всички нормални хора тогава са ходели на църква, ако не обезателно в неделя, то поне когато са имали възможност. И са се клели с кама, револвер и библия. Само Христо Ботев споменава нещо за „православните скотове” и то толкова бегло и накратко, че само през комунизма се открива, уголемява и споменава като мантра в учебниците по литература.

            Накратко защото няма да ми стигне мястото - Homo Bulgaricus sspNazionalisticus е уникален тъкмо поради несмесяемостта и несъгласието на отделните подщамове, и е толкова по-лошо за него и идеята, която изповядва.

           

- Homo Bulgaricus sspRomus(за по-културно):

Характерни черти – Мургав щам, често с начално или основно образование, с много деца, с чиято помощ получава помощ от държавата под формата на финикийски знаци, обича металите до полуда особено, ако може да ги предаде за вторични суровини, не обича отговорността, защото има фондации, които всячески вменяват на него и на останалите, че неговата безотговорност е нещо полезно, отколкото вредно. Стараят се да го интегрират, но само на думи, а не на дела.

В последно време доста политически партии се стараят да го привлекат на своя страна, 

в качеството му на гласоподавател, да получат топли депутатски местенца и съответната държавана субсидия.

Той е щамът, който всички се опитват да интегрират. Та, ми навява спомени за Елин Пелиновият разказ: „Човекът за когото всички се грижат”...

            В цялата тази характеристика на щама се мъждеят някакви мижави проценти на интегрирани единици, които поне се стараят да извършват изброените по-горе неща по-рядко.

 

Има още много подвидове Хомо Булгарикус, но поне тези са по-ярко изразените и се набиват на очи.

В следващата част, ще пиша за демокрацията и Макиавели, че тази излезе доста дълга J.

                                                                                                                                 следва

 




Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ние, които не сме на аванс и заплата.
21.02.2013 19:43
Живея в настоящето. ;)
цитирай
2. zaw12929 - Резултата- пометоха правителс...
24.02.2013 12:43
Резултата- пометоха правителството предсрочно и реват защо е дало оставка.
Исканията стават политически , а гражданските общества по Конституция нямат право на политически искания и не трябва да се разрешават, а ги позволяват, рекламират и никой не им прави дори забележка, защо го правят, нарушавайки чл 12 и още други на Конституцията.
Тези искания са от една страна ТРИУМФ НА ПОЛИТИЧЕСКО НЕВЕЖЕСТВО, или пък обслужване на чужди интереси, ПОЛИТИЧЕСКИ , ПО НЕЗНАНИЕ ИЛИ НАРОЧНО.
Каквото и да е, сега, на протестиращите трябва да се обясни, какви са им правата
На журналисти- видно от начина на предавания- да се забрани да подклаждат хората и да застрашават сигурността на България.
цитирай
3. bserafimova - А вие къде бяхте, умници и анализатори?
24.03.2013 00:29
Писахте си по блоговете, че е по-лесно... Творяхте мъдро. Нещастници сте вие без гражданска съвест.
цитирай
4. born - Позволявам си да внеса допълнит...
06.04.2013 16:19
Позволявам си да внеса допълнителен щам Homo Bulgaricus ssp Prostakus.Индивидът е в основната си маса с основно образование, но с претенции за ВИП персона. В много случаи си купуват директно висше образование, а някои и докторат /хонорис кауза/. Ако и това не им се вижда достатъчно, драпат към политиката.
цитирай
5. alchemist - born,
06.04.2013 16:52
много добро попълнение! ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2406488
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30253
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930