Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2017 08:24 - Това което наистина ми прави впечатление
Автор: alchemist Категория: Други   
Прочетен: 1546 Коментари: 2 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                              Градът който продава камбани на света



Всеки следобед в петък в слабо осветена работилница на пресечката на "Леополдщрасе" и "Олимпиащрасе" в Инсбрук, Австрия, малка група занаятчии се събират, за да проведат доста странна церемония.
Тържествено произнасят молитва с тих тон. Те обаче не се намират в олтар. Те благославят гладко полираните от тях камбани, които ще потеглят към различни точки на света, разказваBBC (Би Би Си).
Мястото е световноизвестната Леярна за камбани "Грасмайър", които звучат в над 100 страни по целия свят от всички континенти и за 8 религии. Тези произведения на изкуството в момента озвучават синагоги, катедрали, храмове и джамии. 
Макар в Европа този бизнес да замира, в света процъфтява. 
Инсбрук е градът на камбаните, столицата на австрийската провинция Тирол. Курортът е разположен в долината на река Ин, която го разделя на две части. Градът е на около 1300 км от София.
Леярната съществува над 400 години и е ръководена от едно и също семейство - днес нейният стопанин е Питър Грасмайър. 
Камбаните се правят при 1150 градуса температура.
"Всяка камбана има история", казва Грасмайер: "Всяка е живо същество с различна личност и звук".
Отвън има и "гробище" за пенсионираните камбани.
"Можем да правим неща, които другите просто не могат да направят.
Най-новото произведение ще е рекордната 25-тонна камбана, направена за Катедралата в Букурещ, Румъния, сграда, която след завършването си през следващата година ще бъде най-голямата православна църква в света. Вътре в нея ще има звънец, който ще е толкова голям и мощен, колкото еквивалента на четири динозавъра Тиранозавър Рекс. Звукът ще е толкова ясен, че ще се чува от повече от един милион души в южната част на града", посочва наследникът 

www.vesti.bg
-------------------------------------------------------------------------------------

Това което ми прави впечатление, винаги когато погледна някоя стока е годината на основаване на предприятието или началото на производството на тази марка. Разбира се, че това го срещам на западните стоки, т.е. в страните, където има ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА. Защото не е лесно една търговска марка да просъществува 100-200, още повече и 400 години, че и да има приемственост в поколенията. При това политическите строеве са се сменяли рядко и е имало относителна стабилност, нямало е празни приказки за комунизъм и демокрация. Значи човек е можело да твори на воля и да живее от трудът си, нищо неможещите са измирали като мухи от глад или са очаквали милостиня. Докато при нас в България е точно обратното. Редовно се правят кампании за ограбване на способното население, И някой да направи нещо добро, ще му бъде взето. И всичко това се извършва под благовидните политически лозунги на политически идеи като комунизма и последвалата го демокрация. 




Гласувай:
13



1. leonleonovpom2 - Там е работатта приятелю, че сме по ...
27.08.2017 13:45
Там е работатта приятелю, че сме по талантливи от тях, но не сме имали техните условия!
Ами за мен един човек, когото ценя много казваше, че най малко съм им равен, а той смята, че съм по- добър от тях- западняците Защото познава и тях , и мен!А на мен с години беше внушавано ,че те са по-добри

Кашкавалът е марка от хилядолетия например! Българска!
Но се е стигнало до там, да се счита ,че името му е италианско, когато от италия не е имало и помен при направата му!

Хубав ден ти хожелавам!
цитирай
2. alchemist - leonleonovpom2,
27.08.2017 15:40
По-талантливи сме, но за нещастие нямаме икономическа свобода, както при тях. А тя, се постига с други средства... Предполагам знаеш какви.

Приятен ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391526
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031