Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2019 21:06 - Проблемите на България не са Путин, Волгин и Мадуро… Защо десните изпадат?
Автор: alchemist Категория: Други   
Прочетен: 11889 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 12.02.2019 07:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 БСП се тресе от вътрешни борби и интриги, но запазва целостта си и е главният конкурент на ГЕРБ на предстоящите избори за европейски парламент. И като нищо може да вкара толкова евродепутати, колкото и ГЕРБ.

Какво се случва с останалите партии?

Т. нар. патреоти ако се обединят, може да имат представител. Но това изглежда малко вероятно, след нападките и обидите, които си размениха Сидеров и Симеонов.

Т. нар. насипно дясно обаче, дали ще се обедини или не, упорито се стреми да остане без представител в европарламента. Причините са прости, но непреодолими.

 

„Сигналите”, които „излъчват”

 

техни представители или обикновени симпатизанти из социалните мрежи, се свеждат до еднозначни коментари срещу президента Радев или Корнелия Нинова, с повод и без повод, също толкова еднозначно по „жизненоважни” проблеми като Мадуро във Венецуела, правилният избор на изтребители Ф16, Истанбулската конвенция и др. подобни. Меркел и Макрон са божества…

Какво е сбъркано тук? За тях почти не съществуват реалните вътрешни проблеми на България. Ограничават ги до Пеевски и защита на Лозан Панов. Борисов е по-малък дразнител, а мнозина негласно го приемат, защото той може да „бие” БСП.

Главните врагове и източник на негодувание са Радев, Путин, Волгин, ДС, „комунистите” и евентуално плочките по „Граф Игнатиев”.

При разразилия се скандал с министъра на културата Банов, условно наречените „либерални медии” и симпатизантите на „насипното дясно” застанаха в негова подкрепа. Йончева е „комунистка”. Освен това приемат и обвиненията срещу нея, че си е имала работа с КТБ. При толкова хора от ГЕРБ свързани с КТБ, по онова време банката на властта, сега се превръща в обвинение това, че Йончева е взела пари от КТБ, за да прави филми за една телевизия, която към онзи момент подкрепяше Борисов.

 

Социалната база на малките десни партии

 

очевидно се е стеснила (виж по-долу брой гласове на изборите). Това очевидно са хора, които имат достатъчно доходи, за да се вълнуват повече от либерални и европейски проблеми, отколкото от бедността и стагнацията в икономиката в България, корупцията (за тях тя съществува само по политически признак, главните й носители са Пеевски или ДС и комунистите).

Докато управляващите обясняват колко всичко е розово, как страната никога не е била по-добре (това го казват буквално Борисов и говорителите му), чужди инвеститори се изнасят от България, преките чужди инвестиции през последните три години са спаднали катастрофално, българи продължават да емигрират поради ниски доходи у нас, голяма част от населението работи сезонна работа в други страни, за да се издържа.

Като кажеш на някой от т. нар. десни, че сега две трети от доматите са вносни, а в миналото България е била от най-големите износители на плодове и зеленчуци в Европа, или, че преди 1989 г. е имало 10-11 млн. овце, а сега има 1,2 млн., ще ти отговорят „ти си комунист”, това е носталгия по соца…

Ето затова няма да вкарат хора на изборите за европарламент и най-вероятно пак ще отпаднат и на парламентарните избори. Защото средният българин очаква в европарламента някой да му защитава интереса, а не да му размахва поучително пръст, че не слушаме Брюксел, да го назидава да не си позволява „антиевропейско говорене”. И да му набива като главен въпрос как трябва да принадлежим към ЕС и НАТО, при положение, че България е член на ЕС от 2007 г. и на НАТО от 2004 г. Тоест, от времето, когато президент беше „руският агент” Първанов и управляваше омразната тройна коалиция с премиер Станишев.

Йесмен не е печеливша предизборна позиция

То е като някакъв вид религиозна принадлежност – аз съм „десен”, против „комунистите”, аз съм носителят на европейските ценности. Като не ти стигат идеи и достойнства, непрекъснато говориш за опасността от Путин, представяш се като бранител на европейската интеграция и единствен неин говорител, и т. н. Това не стига да се задържиш на политическата сцена. Затова и т. нар. насипно дясно изпада от парламента.

Така постепенно партията ГЕРБ се установи като единствената дясна парламентарна партия, която погълна електората на някогашното СДС. И продължава да асимилира хора от десните. На следващите избори със сигурност ще има още имена от тях, включени в листите на ГЕРБ. И някои гласоподаватели ще предпочетат ГЕРБ „за по-сигурно“.
Същевременно ГЕРБ се окопава в държавата. В малките населени места най-големият работодател е държавата и общината, тоест ГЕРБ. Дори обикновен служител в техническа служба в община се назначава с партийна протекция или решение от местните партийци.

И поради липса на друга опозиция, ще дойде момент БСП да победи ГЕРБ на изборите. Малките десни партии й съдействат в тази посока.

Представянето на изборите:

 

2013

 

Движение България на гражданите – 115 хил. гласа (3,2%)

 

ДСБ – 100 хил. гласа (2,9%)

 

СДС – 48 хил. гласа (1,7%)

 

 

2014

 

Реформаторски блок – 290 хил. гласа (8,9%)
(На тези избори се обединиха и се явиха с декларации, че не искат Борисов за премиер, и избиратели видяха в тях алтернатива)

 

 

2017

 

Реформаторски блок + Глас народен – 107 хил. гласа (3,1%)

 

Да България – 101 хил. гласа (2,9%)

 

Нова република – 86 хил. гласа (2,5%)




Иван Бакалов




Гласувай:
13



1. mt46 - ...
11.02.2019 21:35
Има прилика между ГЕРБ и някогашната БКП...
цитирай
2. merlin68 - Много хубав анализ, поздрави! Не ...
11.02.2019 23:06
Много хубав анализ, поздрави!
Не си струва въобще да се говори за "десните", виж Гетьо и все едно си ги опознал всичките. Мен ми се струва, че все по-малко ще си струва да се говори и за патреотите, ще е чудо ако Сидеров успее да вкара някой депутат под лозунга - Коалиция с Бойко ли? - а, нещо не сте разбрали, аз винаги съм стоял настрани.
И то наистина остава БСП и ДПС пак да сменят ГЕРБ... тъжна история. С продължаващото бягство на младите хора от потъващия кораб, дори и революция няма да дочакаме.
цитирай
3. apostapostoloff - Долу
12.02.2019 06:02
БСП!

Смърт на комунизма, свобода за народа!
цитирай
4. alchemist - БСП! Смърт на комунизма, св...
12.02.2019 07:44
apostapostoloff написа:
БСП!

Смърт на комунизма, свобода за народа!


Звездния комунист на блога пак не разбра, че комунизма фалира. Жалко!
цитирай
5. vencivaleri1951 - Сешното в случая е , че дори авторът
12.02.2019 09:42
свързва СДС единствено с дясното, а още повече когато днес се говори за автентична градска десница в лицето на нароилите се няколко файтона "десни" с лидери "колибарчета"

СДС бе движение, коалиция от различни партии /повечето леви отколкото десни/ събрани против БСП. Най голямата бяха социалдемократите на дертлиев, след това земеделците на Дренчев, различните зелени партии Филип Димитров, Иван Костов-в центъра бяха радикалите на Елка и като че ли единствената дясна партия/с много малка членска маса/ бяха демократите на г-ин Савов Тоест вдясно от българския избирател донякъде бе призната единствено Демократическата партия. Тоест българският избирател не е десен и никога не е бил. През тези тридесет години на несвърсващия преход имахме в ляво БСП и срещу нея различни формирования , които поради заето ляво по принуда се конструираха в дясно. Точно заради това днес единствената демократична партия е БСП-останалите до една са лиделски. Махнете Доган и ДПС е аут. Махнете Борписов, Сидеров, Сиеонов, Каракачанов, Марешки и останалите партии също са аут
цитирай
6. zaw12929 - НА КРЪСТОПЪТ СМЕ ПО ТЕРИТОРИЯ И ПО ...
12.02.2019 12:48
НА КРЪСТОПЪТ СМЕ ПО ТЕРИТОРИЯ И ПО ПОЛИТИКА И ДАНО ХВАНЕМ ПРАВИЛНАТА ПОСОКА
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391433
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031