Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2019 19:51 - Къде е роден Исус?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2136 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
https://en.wikipedia.org/wiki/Madonna_of_the_Caves 
image

„Мадоната в скалите“ е темпера с размери 32 cm 29.6 cm. Рисувана е през 1488-1490 г. от италианския художник Андреа Мантеня и сега се намира в галерия Уфици във Флоренция.

Кръстена на каменната кариера в дясния фон на картината, където работниците издълбават капител, плоча, част от колона и саркофаг. Площадката, на която седи Богородица е подравнена, зад гърба и има висока висока скала. От лявата страна в равнината, се виждат овчар и стадото му, фермери, които събират сено от полето, и висок хълм с път водещ към върха му, на който има укрепен замък. В подножието на този хълм има друг по-малък, разположен от лявата му страна. Фиоко твърди, че фонът е базиран на град Карара, докато Кристелер вместо това го идентифицира с Монте Болка между Виченца и Верона.

Кой е градаът, който е нарисувал художника и е свързан с Мадоната с младенеца? Разбира се, че това трябва да е Витлеем, където се ражда Исус и прекарва първите дни от живота си. Никой от градовете сочени от изкуствоведите, не отговаря предположенията им. Град Витлеем в Израел по нищо не прилича на картината на Монтеня, защото в него няма подобни хълмове и равнини. Тогава трябва да потърсим Витлеем някъде другаде, където и днес можем да познаем мястото, на което е нарисувана Мадоната.

В Пловдив, в югоисточвия ръб на Джамбаз тепе има малка църква. Нарича се Св. Петка Стара, или Св. Параскева. Тя е построена на едно заравнено място над Понеделник пазара, а над нея е камбанарията й, оградена от западна страна с високи отвесни скали. Ако поставим Мадоната на мястото на църквата Св. Параскева (Петка Стара), то мястото идеално отговаря на картината на Мантеня „Мадоната на скалите“.

image

Зад гърба на Мадоната са скалите на Джамбаз тепе, а отляво в низината, където днес е застроено, са овчарите и другите персонажи. Наистина гледката от скалите на запад отговаря на картината. 

Това не е единствената картина на Богородица с младенеца рисувана в Пловдив. Ще публикувам още няколко, за да се уверите, че Пловдив е истинския град Витлеем от Библията. На една монета на император Каракала е даден храма, на мястото на който по-късно е построена кръгла черква, в която е проровядвал Св. Павел, а днес е църквата Св. Параскева. 
image



Гласувай:
2



1. horos - За мястото под Джамбаз тепе
27.11.2019 20:12
В подножието на Джамбаз тепе е католическата църква Св. Лудвиг. Пред нея и под нея археолозите разкриват най-голямата в България и една от най-големите на Балканите базилики от късната античност. Наблизо е и малката базилика, античната синагога, църквата св. Петка, метрополитския храм св. Марина. Над църквата св. Параскева е св. Димитър и дервишкия обител Мевлеви хане. Защо това място е толкова сакрално за българи, евреи, турци и дервиши?
Защото тук е роден Исус, наречен Христос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654541
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031