Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2011 23:57 - Как Джойси ми пална фитила. Или малко информация за първобитните хора.
Автор: alchemist Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3022 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 30.08.2011 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

[quote=joysii]Представете си само, ако нашите аматьорчета бяха решили,че могат да свирят и пеят в операта...какво щеше да се получи!

[/quote]

Ха така. Най-после един смислен призив срещу всезнайковците. Или Джойси е заела мястото на Вмир?

И така какво ще кажем сега за историята. Имаме първобитни хора най-вероятно преди 10000-15000, че и повече години. И какви са били, ще се запита обикновеният човек. Отговора е никакви. Нито са се именували траки, нито са били българи, още повече и някакви си славяни. Те са били никакви! Да никакви. И тъй като става въпрос за нещо толкова отдалечено в историята, и съдейки по намиращите се  тук-там артефакти, около Димитровград и околните села, моята скромна особа стигна до заключението, че става дума за народ предшестващ траките поне с едно-две хилядолетия.

В началото бе поречието на голямата река Марица. В това поречие обхващащо горе-долу 1/3 от съвременна България бяха придошли незнайно откъде си хора*. Обикновени хора търсещи храна, подслон и защита от дивите зверове. Намерили подходящи условия, около богатата на риба река Марица(тогава), намерили дебели и плодородни наносни почви от алумовиално-ливаден тип. И започнало едно такова плодене, че свят ще ви се завие. Нароили се много първобитни хора, и започнало да им става тясно и някои от тях решили, че е време да потеглят на север, изток и северозапад. Речено-сторено, потеглили върволици от хора в трите посоки.

Започнало преселение. Някои от нашите симпатични хора вероятно са срещнали с хората от поречието на река Лоара(Франция), съвокуплявали са се помежду си, раждали са се деца и така нататък. Но хората винаги са се разселвали по необятната тогава Европа. С течение на времето хората създавали градове, държави, избивали са се и други исторически подробности, които можем да научим от историята, вече документирани, пронумеровани и прошнуровани.

Та аз малко се отплеснах по античната и средновековната история. Мисълта ми беше, че макар историята да  е най-мощната наука(Кушел), ние няма как да знаем с точност, какво е било преди 10000-20000 години освен по оставените артефакти и някои догадки. Останалото е празнодумщина и блогоблудстване.

 

 

*Не мога да кажа възникнали, тъй като от нищо не може да стане нещо, най-малко пък не съм запознат подробно с богословските въпроси свързани със създаването на човека, а пък и нещо за да е тук, то отнякъде трябва да дойде.



Тагове:   траки,   марица,   хора,   първобитни,


Гласувай:
6



1. despinida - Дет`се казва...
30.08.2011 01:22
Блог да става :)))
цитирай
2. alchemist - Точно.
30.08.2011 08:47
Точно.
цитирай
3. анонимен - Какво разбираш под "първобитни хора"?
30.08.2011 09:10
В упоменатия от тебе период по нашите земи има доста следи от уседнали култури от градски тип и с овладени технологии. На св. Анастасия /ако не бъркам/ намериха цяло градче с улици и басейни за осоляване на риба от посочения от тебе период.
цитирай
4. boristodorov56 - Можеше и повече.
30.08.2011 09:17
Абе, хубави рязмисли, но е можело още малко да помислиш и да се сетиш, че все пак описаните стада от хора, които са живели по тези места тук и по-късно - траките, са в някаква роднинска връзка. Не съм чувал по време на патриархата да е имало писменост, освен драските и шарките, които блогела куковски разтълкува като универсално писмо и привнесено някъде от Космоса. Спокойно можеш да иронизираш, че траките са космическа нация, преди по-времето на влашкия циганин Тодор Живков, да стане техническа.
цитирай
5. alchemist - katana
30.08.2011 10:08
Ако имате предвид да ви разкажа за неолита и техногиите, идолчетата, кремъчните сечива и оръжия, грешите. Има си историци, археолози, траколози и т.н. -лози.
Целта на публикацията е друга.
цитирай
6. alchemist - boristodorov56 - Toлкова стига
30.08.2011 11:58
Естествено, е че част от първобитните хора са в роднинска връзка с траките. Всъщност траки е събирателно име на различните племена обитавали нашите земи.
цитирай
7. strianakiev - Коректно ли е да използваме....
30.08.2011 12:02
термина първобитни хора? Това,че някои биологични индивиди ходят изправени говорят и дори пишат някакви знаци дали е достатъчно условие да ги наречем Човеци? Опасявам се, че ние все още сме на етапа биологични индивиди на които съдбата им е да станат Човеци. Това, че тези стадно живеещи индивиди променят средата в която живеят е първата крачка по пътя им към очовечаване, Да не забравяме, че всички ние произхождаме от една двойка биологични индивиди и свръзката ни помежду е толкова силна, че стигаме до там, че се самоунищожаваме, което е невъзможно при другите животни. Там действат механизмите, които държат баланса на популациите. Може би подобно уточнение ще направи тезата Ви много актуална и много смислена. И накрая за историята. Тя е написана при създаването на Творението и който е любопитен може да разгърне Петокнижието и да опита късмета си. Обикновено първата среща с тази книга е повече от отчайваща, но ако човека е упорит след години почва да проумява за какво става дума. Четенето на "научната" история е губене на време. Давам пример: Маршал Жуков някога се смяташе за най-големия еродит по историята на Втората световна война, но факта, че автобиографичната му книга претърпява десет издания и едно бързо съпоставяне на тези издания веднага се вижда, колко силно се влияят "фактите" от времето в което са излизали изданията. Нашата история от времето на Паисий Хилендарски до днес е поправяна 5 пъти и не е останало капка истина за събитията случили се по нашите земи.
цитирай
8. анонимен - Имам приятел, който е ровил в Караново. Баш археолог и историк.
30.08.2011 12:28
alchemist написа:
Ако имате предвид да ви разкажа за неолита и техногиите, идолчетата, кремъчните сечива и оръжия, грешите. Има си историци, археолози, траколози и т.н. -лози.
Целта на публикацията е друга.

От него знам куп неща, но ми рече следното. Можеш спокойно да се возиш в трамвая с неандерталец, ако се е обръснал и сресал.
цитирай
9. shtaparov - Пална или лапна? :)))
30.08.2011 12:46
Пална или лапна? :)))
цитирай
10. alchemist - Пална или лапна? :))) Палнах :)))
30.08.2011 12:58
shtaparov написа:
Пална или лапна? :)))

Палнах :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391256
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031