Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2010 09:51 - Чаша кафе на ден е полезна: 7 причини защо
Автор: alchemist Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако се каните да изоставите кафето и да минете на чай, не бързайте толкова да се отказвате от любимия си сутрешен навик. Поредица от научни наблюдения привеждат доводи за това, че на повечето хора една чашка кафе дневно всъщност е наистина от полза.

1. Кафето не обезводнява
Всъщност то утолява жаждата също толкова добре, колкото и “обикновената” вода.
Да, кофеинът наистина увеличава отделянето на течности от организма, но за да се стигне до такъв е ефект са нужни поне 550 мг от това вещество, а в една чаша кафе има не повече от 100.

2. Кафето може да намали риска от инфаркт
Всъщност то намалява риска от всички сърдечно-съдови заболявания. Страдащите от високо кръвна обикновено се отказват от кафето, защото се опасяват, че то ще влоши още състоянието им. Всъщност най-новите изследвания, че не съществува абсолютно никаква връзка между кафето и повишения риск от инфаркт – дори напротив. Американски учени, наблюдавали над 27 хиляди души в продължение на 15 г., смятат, че дори 3 чашки кафе на ден намаляват риска от проблеми със сърцето.
Друго изследване показва, че ако може да се говори за вреда, то тя следва да се отнесе към други напитки, съдържащи кофеин.
Според повечето научни мнения защитния ефект на кафето вероятно се дължи на антиоксидантите и другите компоненти в кафееното зърно.

3. Кафето понижава риска от някои видове рак
През 80-те години на миналия век се вдигна доста шум около изследване, според чиито резултати кафето може да повиши риска от рак на задстомашната жлеза. Точка на този спор бе поставен през 2007 г., когато научната общност окончателно призна (на базата на резултати от 66 изследвания), че кафето само по себе си не е канцероген. По-скоро такива са цигарите – обичаен спътник на чашката кафе.

В момента някои учени вече дори са на обратното мнение – че кафето има защитен ефект срещу някои видове рак. Например японски учени, обобщили данните за повече от 90 хиляди души, твърдят, че хората, които редовно пият до 2-3 чаши кафе дневно, страдат по-рядко от рак на черния дроб.

4. Каймакът на кафето съдържа много калций
Вече отхвърляното становище е, че кафето води до прекомерно отделяне на калция от организма. Да, кофеинът има такова действие, но загубата е толкова незначителна, че подобно предупреждение е прекалено, а евентуалният недостиг се дължи по-скоро на традиционно по-малката употреба на мляко и млечни продукти от любителите на кафето.

5. Кафето ободрява и повишава настроението
И това е доказан научен факт – кафето води до прилив на енергия, създава радостно настроение, подобрява способността за концентрация.
За да се постигне обаче този ефект, е нужно да се пият поне по 1-2 чашки кафе всеки ден. Освен това те ще намалят риска от депресии.
Все пак лекарите предупреждават, че ако вече са налице психични разстройства, кафето трябва да се спре.

6. Кафето помага за възстановяването след физически натоварвания
Затова и неслучайно повечето енергийни напитки съдържат кофеин. Според някои изчисления той увеличава с до 60% способността на тялото да възстановява своя мускулен тонус. Учените свързват това вегово въздействие със способността на кофеина да ускорява усвояването на въглехидратите, което от своя страна тонизира мускулите.

7. Кафето предпазва от диабет и Алцхаймер
Поне това показват резултатите от няколко най-нови изследвания, които отдават това действие на свойството на кофеина да защитава клетките на мозъка от вредното въздействие на холестерола, което в крайна сметка е една от причините за развитие на болестта на Алцхаймер.
Други опити показват, че сред любителите на кафето има по-малко страдащи от диабет от втори тип.
Независимо от всичко изброено дотук, кафето все пак има и някои минуси, които също са безспорни.
На първо място, кофеинът може да доведе до пристрастяване и отказът от кафе в повечето случаи бързо води до поява на главоболие, загуба на способността за концентриране и понижаване на самочувствието.
Освен това, употребата на прекалени (над 8 чашки дневно) количества кафеможе да доведе до пристъпи на паника, хронична невроза, ускорено сърцебиене и даже гърчове.

 

image



Тагове:   ден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2406224
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30252
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930