Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2010 15:13 - 10 трудни за смилане храни
Автор: alchemist Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
3



е са толкова вкусни! И толкова искаме да ги има на масата – колкото може по-често. Но в същото време, след като ги изядем, ни създават такъв дискомфорт. Дали заради самите тях или заради начинът им на приготвяне и допълнителните съставки... И все пак, как да направим така че да намалим негативните реакции, а да ги запазим на трапезата си, поне от време на време!?

Пържени пилешки хапки

Всеки път, когато вземете някаква храна, потопите я в панировка и след това я изпържите, я превръщате в нещо, на което червата няма да се зарадват. Пържените храни съдържат много мазнини. Най-малко това ги прави проблемни за храносмилането. А ако вече имате някакви оплаквания от стомаха или червата, мазните храни са особено неприемливи за организма и могат да предизвикат например гадене и диария.

За да си приготвите по-здравословна храна, вземете пилешки хапки и вместо да ги пържите ги опечете. Съветът за замяна на пърженето с други алтернативи е валиден и за други мазни храни - пържения чипс например. За да се насладите на неговия вкусен хрупкав и солен вкус без да си навлечете неприятните странични ефекти на пърженото, потърсете печен картофен чипс или преминете към солети, пуканки без мазнина или други нискомаслени заместители.

Пикантна храна

Лютото несъмнено придава на храната превъзходен пикантен вкус, но понякога раздразва вътрешната страна на хранопровода, докато преминава по него. Резултатът от това е неприятно усещане е киселини в стомаха след хранене. Дори да се опитате да замаскирате пикантното с кисел сос, това няма да намали негативния резултат. Затова по-добре потърсете по-слабо лютива подправка – особено в случай, че редовно имате проблем с корема след като сте яли пикантна храна.

Шоколад

Повечето от неприятните последствия от това лакомство идват не когато просто го ядете, а когато прекалите. Едно малко шоколадово кексче от време на време няма да навреди, но три едно след друго... Всеки, който има оплаквания от стомаха, може да усети проблеми от дори съвсем малко количество шоколад. Причината за това е, че шоколадът кара ниския съкращаващ хранопровода мускул да се отпуска като по този начин оставя стомашните киселини да се връщат обратно нагоре.

Цитрусови сокове

Тези висококиселинни напитки могат да раздразнят хранопровода като стимулират сензорните неврони в него. Това може да се усети като киселинен отлив, но в действителност е просто раздразнение. В стомаха допълнителната киселина от напитката също може да предизвика проблеми. Ако я изпиете на гладно (особено сутринта), значи червата ви вече са пълни с киселина и добавянето на още може да предизвика коремна болка. А ако сте пили подсладена с фруктозен сироп лимонада, проблемът може да дойде отдругаде – твърде големият приток на захар.

Картофено пюре

Няма нищо по-хубаво от купичка меко и пухкаво картофено пюре. Но ако сте от хората, които са нетолерантни към лактоза, няма да му се насладите – в пюрето се слага доста мляко или още по-лошо - тежка сметана. Затова си правете картофено пюре вкъщи, като използвате алтернатива на млякото - без лактоза.

Суров лук

Лукът и други от същото семейство – чесън, праз наистина съдържат много и различни фитонутриенти, някои от които по принцип са здравословни, особено за сърцето. Но те могат да предизвикат също така стомашен дистрес. Термичната обработка деактивира някои от проблемните съставки, но прави същото и с полезните. Затова диетолозите препоръчват микс от сготвен и суров лук - за да се възползвате от плюсовете без да страдате от минусите.

Сладолед

Няма по-бърз начин да определите дали имате непоносимост към лактоза от това да изядете голяма купа сладолед. Подуването, спазмите и газовете са ясни знаци, че организмът сигнализира за проблем при употребата на такива пълномаслени млечни продукти. Ако е така, единственото решение е да започнете да консумирате продукти без лактоза (такива, приготвени със соево или оризово мляко). Но дори и да нямате непоносимост към лактозата, изяждането на половин килограм сладолед наведнъж пак може да създаде стомашни проблеми. Причината за това е че като цяло всички мазнини остават в стомаха по-дълго време преди да бъдат усвоени.

Броколи и сурово зеле

Тези богати на фибри зеленчуци са особено здравословни, но са известни и с възможното натрупване на газове в червата. За щастие решението на този проблем е лесно. Гответе ги или ги бланширайте леко и това ще деактивира сярата, която е причина за образуването на газовете.

Бобови култури

Едва ли има по-типичен пример за храни, които стомашен дистрес. Ензимът, необходим за разлагането на бобовите култури, се намира в стомашните бактерии на човешкия организъм. И, ако не ядете редовно боб, може да нямате достатъчно от този ензим, за да храносмелите лесно. Резултатът е газове и подуване. Варенето е от полза – допълнителните течности ще помогнат за смилането на голямото количество фибри, съдържащо се в боба, а колкото по-добре сварен е бобът, толкова по-бързо ще се разгради. Постепенното увеличаване на консумацията на бобови култури пък помага на тялото да привикне и да увеличи производството на ензима, необходим за разграждането им.

Дъвка без захар

Сорбитолът, съставка в много от дъвките и бонбоните без захар, също може да предизвика неприятно натрупване на газове в червата. Проверявайте етикетите и опитайте да си намерите нещо, което съдържат по-малко сорбитол - количеството също е от значение - повечето хора могат да се справят с 2-3 грама без проблем, но, ако продуктът съдържа 10 или повече грама, неизбежно ще затрудни храносмилането.


Източик: zdrave.bg



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2408866
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30268
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930