Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 10:24 - Тайните на самохипнозата в шест лесни стъпки
Автор: alchemist Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1386 Коментари: 2 Гласове:
2



Съществува широко разпространено мнение в хипнотерапията, че всяка хипноза е самохипноза. С други думи вие самите сте отговорни за предизвикването на хипнозата, контролът е категорично във ваши ръце и можете да ставате все по-добри и по-добри с практиката.
Целта на тази статия е да ви научи как да бъдете отличен самохипнотизатор и как да използвате предложените техники, за да си помогнете за постигането на положителната промяна, която желаете за себе си.

Защо самохипноза?
Много хора смятат хипнозата за ефективен метод на лечение на тревожни разстройства. Първо е важно да се обмисли въпросът защо искате да хипнотизирате себе си – тревожни ли сте за нещо? Искате да повишите мотивацията си? Направете си списък с причини и помислете за някои позитивни идеи, които можете да си дадете, докато сте под хипноза. Например, ако сте нервни, защото трябва да говорите пред голяма публика на някое събитие, можете да обмислите да си внушите идеи като „Ти си спокойна, самоуверена и говориш силно и ясно. Излъчваш енергия и позитивност и си достатъчно мъдра да знаеш, че дори и да направиш грешка, това не е краят на света.“.
Винаги обличайте идеите, които ще си внушавате, в сегашно време („Аз съм спокойна.“, „Аз държа всичко под контрол.“) и ги правете позитивни („Аз съм спокойна.“, вместо „Аз няма да се изнервям.“), реалистични и постижими.

Предизвикайте хипноза
Има множество начини да се предизвика хипноза, но основно се придържайте към следните указания:
 Намерете си комфортно място, където е малко вероятно да ви обезпокоят. Няма проблем това да е легло, въпреки че е по-добре да изберете стол, защото в него е по-малко вероятно да заспите.
 Дръжте лицето си насочено право напред, но с поглед, насочен към тавана. Представете си, че очите ви се уморяват. Кажете си, че са уморени, или си представете, че гравитацията ги дърпа надолу. Използвайте въображението си, за да ги накарате да се затворят! Това е основният механизъм зад хипнозата – ако целенасочено сте фокусирани върху това да направите нещо, тялото отговаря на целта ви сякаш всичко наистина се случва. Това е известно като идеомоторен ефект. Той възниква често при тревожност, но в този случай ще го използваме за нещо добро.

По-дълбоко и по-дълбоко...
Щом веднъж очите ви са се затворили, има много начини да задълбочите самохипнозата, за да се впуснете дори още по-дълбоко с помощта на визуални метафори. Представете си например, че слизате спокойно по 100 стъпала като броите всяко стъпало, което сте подминали. Или може би си представете как ви покрива бяла светлина, която отпуска всяка част от тялото ви. Правете това, докато не усетите, че сте напълно потопени във въображението си.

Внушавайте с увереност
Първо си направете тест. Тестът за внушение работи на същия принцип като затварянето на очите при предизвикването на хипнозата – с други думи, трябва да използвате въображението си, за да предизвикате телесна промяна. Тестовете за внушение помагат постепенно да се доведете до състояние на повишена податливост към внушение. Един от най-лесните тестове включва да вдигнете едната си ръка във въздуха и да я държите изпъната право напред. Представете си, че държите кофа, пълна с пясък, или гира. Напрегнете мускулите на ръката си, сякаш се опитвате да я държите високо, но товарът ви е твърде тежък и ръката ви потъва надолу, докато не се окаже обратно в скута ви. Сега го направете и с другата ръка.
Друг тест за внушение включва притискането на двете длани една в друга сякаш са залепени със супер силно лепило и не могат да се отделят. Наистина се опитайте да ги разделите, но открийте, че са твърде залепнали. Ако можете лесно да ги разделите, значи всъщност използвате въображението си да ги отлепи, затова опитайте отново и се отдайте на 100% на въображението си. Всеки може да постигне успех в това начинание с малко повече практика и постоянство.

Посадете семената на идеите, които искате да си внушите
Това е важният етап. Щом веднъж се почувствате подходящо „хипнотизирани“, започнете да си внушавате идеите, които сте измислили по-рано. Можете да правите това вътрешно, но се уверете, че гласът в главата ви е в съзвучие с идеята. Например няма смисъл да си внушавате „Аз съм уверена и решителна“ с неуверен, унил и слаб глас. Направете го драматично и последователно! Прекарайте колкото време искате в тази задача – някои хора прекарват по двадесет минути в самовнушаване на позитивни идеи преди да излязат от самохипнозата.

Излизане
Бройте от едно до десет, за да излезете от хипнозата. Кажете си, че се чувствате освежени, будни и бдителни (освен ако наистина не искате веднага да си легнете да спите).

Поздравления! Продължавайте да се упражнявате и ще установите, че ставате все по-добри и по-добри в използването на самохипнозата. Подходът с внушаването на идеите, който обяснихме тук, е относително малка част от клиничната хипнотерапия, но много хора го намират за ефективен за променянето на провокиращите тревожност убеждения и за пораждането на нови, полезни такива.

Източник: www.tia.bg/



Гласувай:
2



1. alchemist - И първо
27.01.2011 10:28
се допитайте до психотерапевт, ако решите да започнете с автохипноза. :)
цитирай
2. liliyanaandreeva - Или прочетете и това:
27.01.2011 10:32



МЕДИТАЦИЯ


Гледаме си в пъпа
с другарката ми тъпа…
Преминахме на медитация
в модерната цивилизация…
Сега хортуваме потайно
и се наслаждаваме омайно
на чорбаджийските строежи
след поредните грабежи;
на нови бели лимузини,
на дворци с басейни и градини…
Остап Бендер да яде ряпа
и вече да им сваля капа …
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391228
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031