Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 10:37 - Маргарита Попова: Законът "Кушлев" е най-силното ни оръжие
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
0



Законът за конфискация на незаконното имущество е готов, очаквам бележки, критики и съгласуване, след това внасяне в Министерския съвет.
Това заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова пред БНТ.
Философията на законопроекта за отнемане на незаконното имущество е гражданската конфискация, която трябва да бъде разделена от наказателната конфискация, заяви министър Попова.
Тя почива на основата, че всяко неоснователно придобито имущество от държавата се отнема.
Това е един инструмент, който представлява най-мощното оръжие за това незаконно придобито богатство, каза Попова.Според нея това е закон в защита на хората, които спазват закона.
Държавата не е в състояние да се справи по друг начин, каза тя. По думите й честните, спазващи закона хора могат да са спокойни – няма да се отнема имущество по анонимни сигнали. Комисията "Кушлев" не може да отнема имущество, тя само ще проверява.
След това се отива към съда на три инстанции, където да се докаже, че е придобито имуществото е по престъпен начин, заяви Попова.
Законът може да размести пластовете в България – като голяма част от това, което е придобито по незаконен начин ще трябва да се върне и това е най-мощното оръжие на държавата.
Има изследвания на Световната банка и в България, които показват какво се случва – става ясно, че огромни имущества се изнасят извън границите на съответната държава.
Някои от имуществата обаче остават в границите на държавата – това подрива устоите й, отбеляза министърът на правосъдието.
Попова още веднъж подчерта, че гражданската конфискация няма нищо общо с наказателната конфискация и по това е имало дебат с експертите на Венецианската комисия.
При гражданската конфискация не се преследва лицето, преследва се произходът на имуществото – и ако се окаже придобито от престъпна дейност, тогава трябва да се върне.
Няма презумпция за невиновност, тя се отнася до наказателното производство, отбеляза Попова и посочи, че някои критики стимулират страховете на хората.
Само тези, които са нарушили закона трябва да се страхуват. Ще се отнема имущество на хора с нарушения, на които има повдигнати обвинения, генериращи имотна облага.
Работим с актове на държавни институции, така че комисията "Кушлев" не може да се занимава с донесения на съседи, каза Маргарита Попова.
Конфискуваното имущество ще се насочва към социални дейности и към издръжка на самата комисия, отбеляза тя.
Източник: www.vesti.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2412765
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30273
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930