Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 10:23 - WikiLeaks: Икономиката на Куба е пред "фатално състояние"
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове:
0



Дипломати от няколко държави са заявили през февруари тази година, че кубинската икономика може да изпадне във "фатално състояние" след 2-3 години. Представител на Китай споделил, че разговорите с кубинските власти за реформи са "истинско главоболие".
Това съобщи испанският в."Ел Паис", цитирайки документ от дипломатическата кореспонденция на САЩ, разпространен от сайта WikiLeaks.
Испанското издание, едно от петте, които си сътрудничат с WikiLeaks, разказва за дипломатическа закуска, организирана от американците, с участието на търговските аташета от Китай, Испания, Канада, Бразилия, Италия и Япония. Тя се е състояла броени месеци преди Хавана да обяви значителни икономически реформи през септември.
В разговора по време на закуската станало дума, че тази година Куба ще се справи без значителни промени в политиката, но ако се продължава така, "финансовата ситуация може да стане фатална след две до три години". "Според италианците Куба може да спре да плаща дълговете си още през 2011г.", пише в документа от Хавана. "Дори Китай призна, че има проблем с навременните плащания и се оплака от исканията на Куба за разсрочването им от 1 на 4 години. Франция и Канада вече са в такова положение".
Групата разговаряла за икономическите проблеми, принудили президента Раул Кастро да намали драстично вноса, да спре плащанията на много кредитори и да замрази сметките в чужбина на кубински банки.
На срещата царял песимисъзм за шансовете за значими икономически реформи, като бразилците казали, че такъв ход може да се окаже политически дестабилизиращ режима на Кастро. "Дори разговорите за реформи като в Китай – специално по отношение на чуждестранните инвестиции – са трудни и истинско главоболие, споделиха китайците", се казва в документа.
След реформите от септември обаче ситуацията малко се подобри, обяснява агенция "Ройтерс". Разшири се частният сектор, макар че социализмът остава, разплащанията по кредити се подновиха, размразени са и някои банкови сметки.
През февруари обаче дипломатите са се оплаквали от невъзможност да контактуват с правителствени представители в Хавана и че военните превземат все повече икономиката.
Французите заявили, че военни специалисти могат да ръководят всекидневно икономиката, "но нямат визия за подемане на реформи или да изведат страната от икономическата бъркотия на централното държавно планиране". Освен това според френския представител тревожна е зависимостта от Венецуела – основният търговски партньор на Куба – защото венецуелската икономика вече "гори".
Разговорът общо взето се обединил около мнението, че режимът в Хавана е парализиран от страх, че реформите ще отслабят хватката му над властта, която държи от над 50 години. Кубинците "са се примирили, че няма да има по-добри отношения със САЩ", а "понеже са свикнали на трудности, ще реагират на бъдещо затягане на коланите със същата издържливост".

Източник: www.dnevnik.bg


Тагове:   състояние,   куба,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2408699
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30266
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930