Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2010 17:49 - Путин отгатна, Ходорковски е осъден отново
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият олигарх и шеф на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев в понеделник бяха признати за виновни от съда на московския район Хамовники за кражба на петрол и пране на пари, съобщават руските медии.

“Всеки крадец трябва да отиде в затвора”, подчерта в средата на декември руският премиер Владимир Путин. Тогава той заяви, че престъпленията на Ходорковски са били доказани от руското правосъдие. Путин обвини също бившия олигарх, че ръцете му са изцапани с кръв и го сравни с мафиота Ал Капоне и с американския финансист-измамник Бърнард Мейдоф.

Ходорковски и Лебедев първоначално бяха обвинени за отклоняването на 350 милиона тона петрол, но впоследствие обвинението понижи количеството до 218 милиона тона. Според обвинението двамата са изпрали 487 милиарда рубли и 7.5 милиарда долара, получени от кражбата на петрол. Поради изтичане на срока на давност е прекратено обвинението за кражба на пакет акции от Източната нефтена компания.

Веднага след прочитането на тези решения съдията Виктор Данилкин нареди на представителите на медиите да напуснат съдебната зала. Четенето на присъдата продължава, а прогнозите са, че то ще отнеме дни и дори седмици, като може да се проточи дори след новогодишните празници в Русия, които продължават до 10 януари.

Между 200 и 300 души, сред които много журналисти, се бяха събрали пред съда, но само малка група успя да влезе в залата, съобщи Франс прес. “Свобода за политическите затворници!” и “Русия без Путин” скандираше множеството. Случаят ЮКОС се смята за политически и организиран от руските власти, за да бъде прекършен прекалено независимият олигарх и да бъдат присвоени печеливши петролни активи. Навремето той финансираше опозицията и не се боеше да противоречи на тогавашния президент Владимир Путин, в момента премиер.

Бившият ръководител на ЮКОС, която бе раздробена в полза на петролни компании, близки до властта, вече излежава заедно с Лебедев осемгодишна присъда за укриване на данъци, която изтича през 2011 г. Все още размерът на новото наказание на двамата не е известен, но прокуратурата поиска те да останат зад решетките за още 14 години.

Облечен в черно, 47-годишният Ходорковски бе въведен в клетка от стъкло и стомана в съдебната зала, предаде Ройтерс. Изглеждащ блед, но спокоен, той помаха с ръка и се усмихна към публиката в претъпканата зала. Решението на съда и присъдата, които според мнозина ще бъдат решени от Кремъл, ще бъдат възприети до голяма степен като знак дали президентът Дмитрий Медведев има волята - и влиянието - да освободи човека, чието хвърляне в затвора е символ на управлението на Путин, отбеляза Ройтерс преди съдът да произнесе: “Виновни”.

Защитата на Ходорковски не изключва възможността съдът да обяви наказанието срещу него и съдружника му Платон Лебедев в новогодишната нощ. “Имам такова предчувствие, че ще посрещнем тук ударите на часовника” на Спаската кула на Кремъл, заяви адвокатката Карина Москаленко в отговор на въпрос колко време може да отнеме обявяването на наказанието. Тя поясни, че не може да знае точно колко време ще продължи това, тъй като съдията влиза в залата само с част от присъдата и я чете “скоростно”.

Адвокатката отбеляза, че вече всичко е чуто в присъдата, включително частта, която прокурорите са поискали да бъде изключена от обвинението. Адвокат Юрий Шмидт от своя страна направи по-оптимистична прогноза за времето на четене на присъдата - три дни. Според него тя е не повече от 250-300 страници.

Кой е Ходорковски?

Според руските власти Ходорковски е престъпник, пише Франс прес. За правозащитниците и за множество чужди наблюдатели Ходорковски е жертва на уреждане на сметки, зад което стои Владимир Путин. За Путин Ходорковски е виновен, защото е дръзнал да демонстрира независимостта си и политическите си амбиции. Кариерата на Ходорковски е обобщение на съдбата на руските олигарси от 90-те години на миналия век. Тези нови капиталисти се появиха при президентството на Борис Елцин и заграбиха цели отрасли от икономиката чрез множество приватизации и благодарение на своите връзки с властта.

Ходорковски произхожда от скромно московско семейство на инженери. Той е завършил химия и икономика, преди да се впусне в бизнеса. По времето на СССР той става член на Комсомола и завързва връзки с инстанциите на Комунистическата партия. Още преди разпадането на СССР Ходорковски само на 26 години основа банката Менатеп, която му позволи да купи мажоритарния пакет акции на петролната група Юкос. В крайна сметка той придоби контрола върху компанията при доста неясни обстоятелства. За кратко Ходорковски беше министър на енергетиката през 1993 г., когато бе на 30 години.

В началото на 21 век този олигарх, известен с будещите полемика методи, промени стратегията си и стана първият в Русия, който избра пътя на прозрачното управление по западен модел. Той нае чужди специалисти и стана любимецът на инвеститорите. Ходорковски започна да обмисля сливане на Юкос с американския гигант ЕксънМобайл. Той започна да помага финансово на либералната опозиция и вля милиони долари в програмите за подкрепа на гражданското общество. Благодарение на подема в търговията с петрол Юкос стана номер едно в отрасъла в Русия и Ходорковски беше обявен за най-богатия човек в страната от списание “Форбс”, оценило състоянието му на 15 милиарда долара.

В началото на 2003 г. среща в Кремъл между Путин, по онова време президент, и двайсетина олигарси прерасна в истинска буря. Само Ходорковски дръзна да се появи с поло на срещата, по време на която той защити идеята, че трябва да се действа срещу корупцията по върховете на властта. Като пример за корумпирани висши чиновници той посочи имената на приближени на Путин. Путин го попита:

- Господин Ходорковски, сигурен ли сте, че сте уредил всичките си сметки с данъчните?
- Напълно! - отвърна му Ходорковски.
- Ще видим тая работа, заяви Путин насред възцарило се смразяващо мълчание.

Още




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2385831
Постинги: 1968
Коментари: 1582
Гласове: 30154
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031