Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2011 20:59 - Следи от радиоактивен йод от "Фукушума-1" във Франция
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 911 Коментари: 2 Гласове:
3



Във Франция бяха открити първите следи от йод 131 при направените измервания от 21 до 24 март от станцията на Френския институт по ядрена сигурност на връх Пию дьо Дом в Централна Франция, съобщи АФП, позовавайки се на комюнике на института.    

Експертите на института посочват, че навлизането на "въздушна маса, която е слабо заразена", "вероятно" е станало през деня на 24 март. Този резултат отговаря на прогнозите и на равнище на следа в атмосферата, което

не представлява никаква опасност за околната среда или от санитарна гладна точка,

се допълва в комюникето на Френския институт по ядрена сигурност. Не са били открити други радиоактивни вещества, намиращи се в емисиите от авариралата АЕЦ "Фукушима-1" в Япония, най-вече цезий 137, "тъй като концентрацията им във въздуха остава под границите, при които те могат да бъдат измерени", допълват експертите на института.

Няма изменение на гама фона нито в България, нито в Европа, каза днес за БНТ Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).
Тя не очаква да настъпят каквито и да е промени във фона заради аварията в АЕЦ "Фукушима-1". Радиация до България не е достигала и няма опасност да дойде облак с радиоактивни частици от Япония, увериха още от АЯР. Оттам уточниха, че подобни слухове са несериозни, защото няма случай на облак, който да измине цели 11 хил. км и да не се разсее напълно. От ядрения регулатор уточниха, че радиационният фон в страната остава в пъти под първите опасни стойности.Вчера Би Ти Ви съобщи, че в късния следобед днес се очаква над България да започнат да преминават въздушни маси, съдържащи незначително мънички радиоактивни молекули. Прогнозата е при условие, че вятърът не промени посоката и скоростта си от последните няколко дни.

Количество въобще не може да навреди на здравето ни, отбелязаха от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Експертите очакват толкова незначително количество радионуклеиди, че те дори няма да бъдат забелязани от измервателните уреди.

След среща с японския посланик в София Макото Ито директорът на Българската агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов пък успокои вчера, че японски храни у нас като риба и марули не се внасят от години.

Радиацията, която се излъчва от японската АЕЦ "Фукушима-1", може да обиколи света до две-три седмици,

съобщи по-рано Подготвителната комисия на договора за пълна забрана на опитите с ядрено оръжие.

Само една седмица след катастрофалното земетресение беше засечено повишено ниво на радиация в Калифорния, на западното крайбрежие на САЩ.

В Исландия пък във вторник беше констатирано наличие на радиоактивни частици.

Според източници от комисията, цитирани от агенция Киодо, в близките дни радиоактивното заразяване от "Фукушима-1" ще достигне до европейските страни, а до две-три седмици ще обхване целия свят, макар че това няма да е свързано с опасност за здравето на хората.

Източник: www.vesti.bg




Гласувай:
3



1. stalker - ами да
26.03.2011 21:09
то беше ясно,че няма да има "щастливо" развитие
цитирай
2. alexs - няма страшно
26.03.2011 21:20
не е като Чернобил вече облака съвсем се разредил и разпилял . Ако толкова се притеснявате малко повече си хапвайте йодирана сол и с малко прибавка на калиев йодид но смятам че е излишно
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391930
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031