Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 19:45 - Митниците си връщат следователските функции
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 413 Коментари: 0 Гласове:
1



Агенция "Митници" отново ще може да провежда разследвания, когато установи нарушения на митническото законодателство. Това предвиждат промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за митниците, които Министерството на финансите предлага.
Проектозаконите са публикувани на сайта на министерството, като след изтичане на 14-дневния срок за обществено обсъждане правителството трябва да приеме окончателен вариант и да ги внесе за гласуване в парламента.
Текстовете предвиждат да се създаде нова длъжност - "Разследващ митнически инспектор", каквато съществуваше до края на 2005 г. Тогава тя беше закрита и разследващите функции останаха само в органите на МВР.
Разследващите митнически инспектори ще имат правомощия, равни с тези на служителите от МВР, но ще се занимават само с контрабанда, митнически нарушения, укриване на данъци в големи размери и неправомерно получаване на големи суми от държавния бюджет (възстановяването на ДДС за фиктивен износ).
Митническите дознатели обаче няма да участват в разследвания на нарушения, в които са замесени други митничари.
От самото си назначаване директорът на митниците Ваньо Танов настоява тази длъжност да се възстанови, тъй като в момента агенцията няма правомощия да разследва контрабандисти на акцизни стоки или търговците на този тип стоки, за които не са платени акцизи.
"В момента митничарите хващат пратка с цигари без бандерол или откриват такива да се продават в някой магазин, но трябва да чакат полицията да дойде, за да извърши следствието. Губи се време и се създават още ред усложнения, които ще отпаднат с промените в НПК и Закона за митниците", каза в началото на месеца Танов.
Миналата година срещу тази идея имаше съпротива в МВР и дори финансовият министър Симеон Дянков беше лаконичен при запитвания дали я подкрепя, тъй като приемането й изглеждаше много малко вероятно.
Темата стана отново актуална след скандалите с подслушани разговори през януари. Тогава на заседание на бюджетната комисия Танов поиска дознателските функции да се върнат и за целта да се обособи специално митническо звено.
Скоро след това беше създадена група експерти от финансовото, вътрешното и правосъдното министерство и Агенция "Митници", които след няколко месеца работа са готови с нормативните промени.

Източник: www.dnevnik.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2410879
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30269
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930