Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2011 18:44 - "Ударна група" на Еврокомисията поема Гърция
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
1



"Ударна група" на Европейската комисия ще упражнява финансов надзор над Гърция заради дълговата й криза, съобщава в. "Катимерини".                 
Групата бе сформирана по препоръка на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с цел да бъде постигната по-голяма координация при предоставянето на техническа помощ на гръцкото правителство при реализацията на целите, залегнали в изготвената от него средносрочна програма за оздравяване на икономиката и за извеждане на страната от дълговата криза.                
Въпросната "ударна група" ще излиза на всеки три месеца с доклади за напредъка, постигнат от правителството в Атина, по изпълнение на неговите бюджетни цели и реализацията на реформите, договорени с  кредиторите, въз основа на които Гърция получава заеми от еврозоната и МВФ.                
Европейската комисия реши да създаде тази група, тъй като по нейни преценки Гърция все още не е реализирала бюджетните и структурни цели, залегнали в първия меморандум, подписан миналия май от правителството с ЕС и МВФ за отпусканите заеми на страната в размер на 110 млрд. евро за излизане от кризата.                
Групата, която ще се ръководи от Хорст Райхенбах - вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие, ще бъде от 25 души и ще започне работа след 15 август.     Междувременно стана ясно, чепървите 30 хил. гърци с банкови влогове в чужбина ще бъдат поставени под лупа, след като те са били идентифицирани за недекларирани доходи от финансовото министерство, съобщава в. "Имерисия".                 Отбелязва се, че срещу тях ще бъдат предприети мерки и ще бъдат поискани от банките данни за влогоете им, след като бъде гласувана разпоредба в законопроекта за премахване на банковата тайна.                
Нашата цел не са тези, които са изнесли парите си в чужбина, но са ги декларирали в данъчните служби, а деклариралите годишни доходи от 10 хил. евро, за които излиза, че имат влогове от 100 хил. евро, казал представител на финансовото министерство.                  
Според него проверките ще започнат от данъкоплатците, изнесли в чужбина най-много пари, без да са декларирали произхода им. Финансовото ведомство обмисля влоговете им да бъдат облагани с данък от 10 до 15 на сто.                   
Смята се, че само за последните две години гърци са изнесли милиарди в чужди банки. Само в швейцарски банки гръцките влогове възлизали на 40 млрд. долара.                                                     

По данни на гръцката централна банка в края на 2009 г. депозитите в гръцките банки са възлизали на 237 341 млрд. евро, като оттогава до май тази година те са се свили до 191 814 млрд. евро.                      

Върнете парите в страната, сега е моментът, призова наскоро финансовият министър Евангелос Венизелос, уверявайки, че въпреки дълговата криза, гръцките банки са сред най-сигурните в Европа.            


Източник: www.vesti.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2407071
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30257
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930