Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 19:29 - Бунтовниците превзеха комплекса на Кадафи
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
5



Либийските бунтовници влязоха в укрепения комплекс "Баб ал Азизия", където се предполага, че се укрива либийският лидер Муамар Кадафи, съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирана от Ройтерс
Малко по-късно бунтовници обявиха, че са превзели изцяло резиденцията и боевете около нея са приключили, предаде Си Ен Ен.
Сега бунтовниците проверяват стая по стая в комплекса, но не намират следи от Кадафи, съобщава Си Ен Ен.
По-рано днес бяха подновени боевете в западните квартали на либийската столица и около "Баб ал Азизия" се водеха ожесточени боеве с ракети и тежка артилерия.
Телевизия "Ал-Арабия" съобщи, че бунтовниците са атакували портите на комплекса, а според "Ал Джазира" сили на НАТО са го бомбардирали.
Днес бунтовниците обявиха, че продължават да държат до 80% от Триполи, но това не може да се докаже, отбелязва "Скай нюз".
Вчера те твърдяха, че са завладели 95% от града - без укрепения комплекса "Баб ал Азизия".
Вечерта обаче вторият син на лидера Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, се появи пред чуждестранни журналисти, за да опровергае твърденията, че е арестуван и заяви, че Триполи бил изцяло под контрола на режима.
Но почти по същото време Кирсан Илюмжинов, бившият президент на Република Калмикия - в състава на Руската федерация - и председател на Международната федерация по шахмат, е разговарял днес по телефона с либийския лидер Муамар Кадафи, който го уверил, че е в Триполи и няма намерение да напуска Либия.
По думите на Илюмжинов разговорът се състоял днес в 18 ч. московско време. Обадил му се Мохамед Кадафи, един от синовете на либийския лидер, и заявил, че силите, верни на баща му, преследват бунтовниците в Триполи, които нарекъл "плъхове". След това предал телефона на баща си.
Кадафи благодарил на всички по света, които "съчувстват на либийския народ", каза Илюмжинов.
"Сигурен съм, че ние ще победим", заявил Кадафи.
Той уверил събеседника си, че е жив и здрав, намира се в Триполи, няма намерение да напуска града и ще се бори докрай.
Кадафи казал, че в Триполи срещу правителствените сили воюват подразделения на НАТО. "Тук няма никакви либийски въстаници", предава думите му Илюмжинов.
Ексцентричният Илюмжинов, който преди време каза, че са го отвличали извънземни, познава Кадафи отдавна. През юли той бе на посещение в Триполи и съобщи, че обсъждал с Кадафи организирането наесен на международен турнир по шах в Либия.
Противоречива е информацията за действията на бунтовниците извън столицата. Според "Ал Джазира" те установили контрол над петролния терминал Рас Лануф, след като изтласкали правителствените сили от крайбрежния град Ал Аджейлат.
Военен говорител на бунтовниците, цитиран от АФП, заявява обаче, че те още не са влезли в Рас Лануф, където се надявали да бъдат вечерта. След това настъплението им щяло да продължи по посока на град Сирт.
Междувременно Международната организация по миграцията (МОМ) съобщи, че спасителна мисия за евакуирането на 300 чужденци от Триполи е отложена заради сраженията в либийската столица, предаде АП.

Още:




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2411935
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930