Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2011 18:17 - Пример за турска толерантност - Свалихме гяурина!
Автор: alchemist Категория: Регионални   
Прочетен: 2821 Коментари: 3 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Мощен изблик на етническа омраза в нощта на изборите и пълното бездействие на полицията срещу този опасен прецедент вече пети ден разбунват духовете в руенското село Люляково. В нощта на изборите, 23 октомври, когато разбират, че кандидатът на ДПС Ниязи Али Хасан печели изборите за кмет, огромна група негови привърженици  изпадат  в екстаз. В колона от над 20 автомобила те поемат към дома на досегашния кмет Добрин Стоянов, издигнат от инициативен комитет, за да се гаврят с него. „Свалихме гяура“, „Долу гяурите“, крещят те и подлудяват селото с клаксоните на колите си. Автомобилите нарочно обикалят край къщата му, а когато Бончев излиза на улицата, за да разбере какво искат от него, една от тях едва не го прегазва.

„Не мога да се обясня този изблик на омраза. Три мандата съм бил кмет на Люляково. На всички местни избори досега – през 1999-а, 2003-а и 2007-а година – ДПС са имали кандидат, но аз печелех, защото за мен гласуваха и много от българските турци. Никога не съм делил хората, винаги съм се опитвал да помагам“, казва Стоянов. От 5 години за младши специалист в общината  той е назначил Емине Ахмед Смаил и двамата са работели като екип независимо от това, че единият има български, а другият – турски произход. По време на предизборната кампания тя временно изпълнява и длъжността кмет.

В изборната нощ обаче ексцесиите в Люляково не свършват с автопохода срещу досегашния кмет. Около 1,30 часа тълпата спира на площада пред кметството. Един от тях се изкатерва по пилона, който е до сградата, и издига знамето на ДПС точно срещу националния флаг и флага на Европейския съюз. После се прехвърля през терасата в самото кметство, където по това време няколко човека пазят бюлетините от трите секционни избирателни комисии, които още не са извозени до ОИК в Руен. Настъпва пълен хаос и паника, председателят на 18-а секция Марияна Среброва дори звъни на телефон 112, за да иска намеса на полицията. От РУП в Руен обаче не реагират и дори по-късно се опитват да потулят скандалния случай.

Върху плакатите на ДСП Люляково на първо място е изписана думата „толерантност“, а вижте какво става, негодуват в селото. В железарията, която е на центъра, един от поддръжниците на Добрин Стоянов залепил негов предизборен плакат, след като получил разрешение от собственика на магазина. Но изведнъж се оказало, че царят дава, а пъдарят не дава. Продавачът Юзджан, щом видял плаката, веднага го нарязал, смачкал го и го хвърлил в коша за отпадъци. „Изумени сме от тази неблагодарност – като кмет Добрин Стоянов вече две години издейства стипендия за дъщерята на Юзджан, която е ученичка и тя благодарение на това получава по 500 лева на година като дете от бедно семейство. Виждате как му се отплащат и защо е тази омраза“, недоумяват хората.

Оказва се, че в Люляково, което години наред бе пример за етническа толерантност, ситуацията се влошава, а мерки срещу това не се вземат. През месец февруари тази година става много неприятен инцидент. Един ден в кметството пристига местния полицай Мехмед Ислямов, за да му подпечатат някаква служебна бележка. Печатът обаче точно в този момент е в кмета Добрин Стоянов, който ходил служебно в Руен и го взел, тъй като му трябвал за оформянето на важни документи. „Вече влизах в кметството в Люляково, бях на стълбите, когато Емине ми позвъни за печата и аз й казах, че вече съм в сградата и ще й го дам след секунди. Когато приближих кабинета й, чух Ислямов да ме псува грозно на турски. Представяте ли си – в българска институция един служител на реда, с пистолет, белезници и в униформа на български полицай, си позволява да говори и да псува кмета на турски език“, негодува Стоянов. Той веднага изпратил жалба до началника на Районното управление на полицията в Руен и до Комисията по дискриминация. От полицията по-късно получил отговор, че Ислямов, вместо да бъде дисциплинарно уволнен, е наказан с порицание за 6 месеца. От комисията пък изобщо не му обърнали внимание. По-късно станало ясно, че неин председател е Кемал Еюб.

„Начинът, по който бе потулен този скандал в кметството през февруари, може би накара някои поддръжници на Ниязи Хасан да мислят, че могат безнаказано да правят каквото си искат в Люляково“, казва Стоянов.

Според очевидци сред тълпата, крещяла „Долу гяурина“, е бил Ахмед Хюсеин Хакъ, който ще бъде общински съветник в новия ОбС на Руен.

Източник: www.besove.com




Гласувай:
12



1. shtaparov - Кучето играе според тоягата
31.10.2011 16:47
Кучето играе според тоягата. При еретиците-мюсюлмани всяка толерантност /етническа и всякаква друга/
е временна,и ако някой християнин не го разбира,значи е слепец или наивник. А сега е редно този Ахмед Хакъ да го нахакат в затвора заради подклаждане на етническа и верска нетърпимост,както е редно да съдят Доган за това,че е забранявал на хората да гласуват за президент,с което е отнел човешките им права!
цитирай
2. rizar - Жалко
01.11.2011 00:53
Лично познавам господин Добрин Стоянов. Истински работещ българин,много добър човек, спасява и малкото неунищожено в селото. Някои турско-арабски емисари здраво работят там. Да не забравяме , че там действа и турско ислямско училище.
цитирай
3. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 17:23
Аз съм западногерманец.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391235
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031