Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 12:34 - Четиво за феминистки - Женският и мъжкият мозък
Автор: alchemist Категория: Тя и той   
Прочетен: 8113 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Женският мозък е с десет процента по-малък от мъжкия. Това обаче по никакъв начин не влияе върху интелектуалните способности на нежните създания.
Мъжкият мозък намалява по-бързо с възрастта, отколкото женският.
За решаването на една и съща задача мъжете и жените задействат различни области на мозъка.
Когато един мъж се изгуби, той ще запомни посоката на движението и изминатото разстояние, а жената ще помни обекти, по които се ориентира. Същото е и зад волана – мъжът помни пътя по значенията на разстоянията, а жената помни витрините на магазините.
Какво различава женския мозък от мъжкия:

Жените често запомнят всичко в детайли, докато мъжът има нужда от една резюмираща мисъл.
Мъжете възприемат информацията по-бързо и затова реакциите им са по-бързи в сравнение с женските. Жените могат да възприемат едновременно няколко информационни потока, докато мъжете се дразнят при такива ситуации.
Мъжете са по-силни в точните науки, жените – в хуманитарните.
Жените са много приказливи. Това е свързано с работата на центъра на удоволствията в мозъка. При приятен разговор се активира същата зона, която отговаря и за оргазма.
Жените използват три пъти повече думи дневно, отколкото мъжете. При функциониране женският мозък се нагрява повече от мъжкия, тъй като се изгаря повече глюкоза.
Мъжете и жените възприемат хумора по различен начин. Мъжете се интересуват дали финалът ще е забавен, а жените получават удоволствие от тънкия хумор, езика на разказа, а от финала получават по-голямо удоволствие от мъжете.
Мъжете възприемат речта с помощта на логиката и чуват това, което им се казва, жените включват интуицията и емоциите си, затова винаги имат чувството, че някой се опитва да им направи намек за нещо.
Жените се дразнят, че мъжете не искат да водят с тях дълги разговори, но това се дължи на факта, че центъра за реч при мъжете е по-слабо развит, отколкото при дамите.
Ако на пътя лежи футболна топка, мъжът ще я изрита, а жената ще я вдигна. Всичко това е продиктувано от различията в мозъците им.
Учените от Харвардския медицински институт доказаха, че мъжкият и женският мозък са коренно различни.
За целите на изследването учените са измерили и сравнили 45 мозъчни зони у здрави мъже и жени. Резултатите им противоречат на общоприетата теория, че разликите в мисленето на двата пола се дължат на социален натиск и възпитание или на действието на половите хормони.
Мъжете и жените имат различни методи за обработване на болка и емоции. Дори различната податливост на действието на наркотиците се дължи на строежа на мозъка.
Жените си спомнят най-малките подробности от травматизиращи ситуации, докато мъжете помнят само най-същественото.
Част от фронталния лоб, отговорен за взимането на решения и решаването на проблеми, е по-голяма при жените. По-големи са и зони за краткосрочната памет и пространственото ориентиране.
Двата пола използват различни страни на мозъка за обработването на емоциите. Мъжете използват лявото си полукълбо, а жените – дясното.
Известни са и разлики в мозъчните мрежи за притъпяване на болката. Те могат да обяснят защо при мъжете морфинът е по-ефикасен, отколкото при жените. Дори по-бързото пристрастяване на жените към кокаина може да бъде обяснено с разлики в мозъчната структура.
Според Кари Купър, професор по психология и здраве в университета в Ланкастър, разликите между мъжкия и женския мозък всъщност помагат да се справяме заедно по-добре. Ако и двата пола имат еднакви качества, няма да е възможно да живеем заедно.
Абсурдно, но факт. Различията не ни пречят, а ни допълват.И всичките теми и спорове за неразбирателство между мъжете и жените по-скоро са за да ни разтоварват от напрежението, което се натрупва при всякакво общуване. Самите ние, ако се замислим наистина не можем едни без други. Много хора живеят сами,  но вътрешно копнеят за липсващата половинка. Трябва да търсим полезното един в друг и да се допълваме.  А онова, което не може да се промени в другия пол да го приемаме с любов. Щом и учените откриха, че мъжът и жената заедно е хармоничната комбинация, време е и ние да го осъзнаем.

Ако погледнем с хумор върху нашите мозъци основното което ще видим е това:
 

мъжки мозък:

image

женски мозък

image



Източник: http://news.data.bg




Гласувай:
10



1. rokset - Има една книга на Ото Вайнингер-...
22.11.2011 12:49
Има една книга на Ото Вайнингер-"Пол и характер".Тежка е за четене , но обяснява много от разликите в начина на мислене на мъжа и жената.Ако я прочетеш,недей да я цитираш пред жени-ще те убият.Много от нещата в поста са 100 процента истина.
цитирай
2. анонимен - На първо четене се убеждавам,
23.11.2011 15:58
че мисълта"Мъжете са от Марс-жените от Венера"
идеално партнира на изложеното в статията-значи
в мозъка се корени главната причина за
неразбирането м/у двата пола-той се явява като ябълката на
раздора,ама без него накъде:)))
цитирай
3. анонимен - ее, това изследване все пак са го правили феминизираните професори от харвардско
05.12.2011 20:04
и за целта са използвали мъжкарчета, които мислят само за бейзбол и бира и руси домакини, които няма с какво да мислят докато говорят, щото говорът заема цялата им мозъчна клетка
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2411041
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30269
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930