Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 09:37 - Десет инвестиционни капана
Автор: alchemist Категория: Бизнес   
Прочетен: 382 Коментари: 0 Гласове:
0



Инвеститорите често се изкушават от възможности извън традиционните акции, облигации и взаимни фондове. Какви са опасностите?

Финансовото издание Kiplinger предупреждава за най-опасните алтернативи, които изглеждат примамливо, но не са добра идея:

1. Борсово търгувани фондове, предлагащи доходност, която е по-чувствителна на промените в пазарните цени на акциите (Leveraged ETFs).

Не е задължително ETF-ите да са опасни, но онези от тях, които ви предлагат двойна или тройна възвращаемост на даден индекс не са от полза за дългосрочния инвеститор. Тези фондове могат да направят добра доходност само на дневна база и ако ги държите по-дълго от ден, може да претърпите значителни загуби.

2. Форекс схеми - за повечето инвеститори това е чиста проба загуба, защото тези, които промотират сделки с валута, обикновено имат огромна комисиона или управляват отялвена пирамида.

3. Злато и ценни метали - не се доверявайте на продавачи, които обещават да ви пазят златото в сигурни сейфове и да го продадат, когато поскъпне. В много от тези случаи въпросното злато изобщо не съществува.

4. "Зелени схеми" Тук измамниците предлагат инвестиции в „нови технологии." Те често използват природни катастрофи, случили се наскоро и твърдят, че бурята (земетресението, ураганът и тн) някъде е отворила някаква уникална възможност, достъпна само сега. Разливат на платформата в Мексиканския залив наскоро също роди такива мошеници.

5. Петрол и газ схеми. Няма нищо нередно в търговията с петрол и газ, но експерти предупреждават, че приходите на дадена схема може да идват от големи комисионни и съмнителни такси.

6. Инвестиране в група - Известно е, че създателите на пирамиди обичат да таргетират дадена социална, етническа или религиозна група. Мадоф, например, е евреин и е търсел предимно други евреи. Чрез събирането на хора от една етническа или друга принадлежност в пирамидата се създава лъжливо чувство на сигурност у жертвите.

7. Комисиони и конфликт на интереси. Винаги се интересувайте каква е изгодата на тези, които ви предлагат инвестицията. Те често имат високи комисионни или друга печалба от това да ви привлекат.

8. Персонални оферти - Със сигурност съществуват специални, персонали оферти, които се правят само на определен кръг от хора, но те са рядкост и шансът да сте попаднали на измама е по-голям.

9. Сделка „под тезгяха" - Не се съгласявайте, ако брокерът ви предложи сделка, която не е свързана с брокерската къща. Те обикновено са незаконни.

10. Онлайн оферти. Само защото нещо се рекламира в интернет, не означава, че е легално. Измамниците обичат да използват социалните мрежи, за да рекламират високодоходни инвестиции в офшорни зони или да разпространяват информация за това как дадена акция щяла да скочи. Тези схеми са известни като "pump and dump" измами (надувай цената и се отърви).
Източник: http://profit.bg/

 



Тагове:   Капана,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391146
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031