Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 12:59 - САЩ: Безкрайният парад на смъртта
Автор: alchemist Категория: Други   
Прочетен: 1534 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Омразната реторика, която изля толкова много отрова в политическия ни дискурс, трябва непременно да бъде заклеймена. Лудите не убиват във вакуум и най-противните наши политически лидери и коментатори заслужават да им бъде потърсена сметка за лицемерието им и опасността, която то носи със себе си.

Но това е лесната част. Ако искаме да обърнем приливната вълна на убийствата в тази страна, ще трябва да направим дяволски повече от това да злословим срещу неколцина съжаляващи политици и бавнозагряващи празнодумци. Трябва да се изправим пред факта, че сме общество на безумно насилие. Язвителността, която стана неделима част от нашата политическа реторика, най-вече в дясното пространство, е само един от безбройните фактори в подгизналото ни от кръв общество.

Според Кампанията Брейди за предотвратяване на насилието с огнестрелно оръжие, над един милион души са загинали от огнестрелно оръжие в САЩ от 1968 г. насам, когато бяха убити Робърт Кенеди и преподобният доктор Мартин Лутър Кинг. В това число са включени самоубийствата и злополуките. Умишлените убийства обаче са вечен бич, при това не само когато е използвано огнестрелно оръжие. С изключение на хората, загинали при терористичните атаки на 11 септември 2001 г., от началото на 21 век са убити над 150 000 американци.

Този безкрайно разрастващ се парад на смъртта, който няма пощада към жени и деца, трябва да накара коленете ни да омекнат. Ние обаче дори не забелязваме повечето убийства. Убийствата са просто като бял шум за това общество. Повечето от хората, които твърдят, че са възмутени от стрелбата миналата седмица срещу законодателката Габриел Гифърдси още 19 души, шест от които бяха убити - няма да предприемат абсолютно никакви стъпки - абсолютно никакви - за да предотвратят подобни трагедии в бъдеще.

А че такива трагедии ще има е толкова сигурно, колкото е сигурно, че слънцето изгрява на небето от източния хоризонт всеки ден, тъй като това е американски ритуал: да се окосят невинните. Жертви в събота станаха уважавана законодателка, 9-годишно момиче, федерален съдия и още неколцина, които се бяха събрали на нещо като общинско събитие, за което се предполага, че е характерна черта на една успешна демокрация.

Има обаче безкрайно много истории на ужасите. 32 студенти и преподаватели във Политехническия институт във Вирджиния бяха застреляни и 17 бяха ранени от студент, въоръжен с две полуавтоматични оръжия, през април 2007 г. В един студен, дъждовен следобед в Питсбърг през 2009 г. срещнах посивяла жена, трепереща на тротоара в жилищен квартал. “Аз съм бабата на детето, което уби онези полицаи”, прошепна тя. Трима полицаи бяха застреляни от нейния 22-годишен внук, който бе въоръжен с няколко вида оръжия, включително с автомат АК-47.

Спомням си, че обядвах с Мериън Райт Идълман, председател на организацията с идеална цел за защита на детето “Чилдрънс дифенс фънд”, няколко дни след трагедията в университета. Тя поклати глава при мисълта за безсмислената загуба на толкова много студенти и учители и ми каза: “Всеки ден губим по девет деца и тинейджъри при убийства с огнестрелно оръжие. Що се отнася до младите хора, на всеки четири дни ние губим толкова деца, колкото загинаха в клането във вирджинския университет”.
 

Боб Хърбърт  

в. Ню Йорк таймс

Още




Гласувай:
4



1. andrei - В САЩ има две стрелкови организации,
12.01.2011 13:35
чиито членове надхвърлят 80000000 души.Всеки бъдещ или настоящ президент,опитал се да ограничи притежанието на огнестрелно оръжие е претърпявал неуспех,поради факта,че тези организации могат да предрешават изборните резултати.Парагрф 22!
цитирай
2. liliyanaandreeva - В обществото на преборващите се в джунглата насилието и оръжията са...
12.01.2011 15:54
...висша форма на интелект и ерудиция!!!???...
Обществото на преброяването и осигуряването на глава от населението е заклеймено и унищожено от обществото на преборването и осакатяването на главите(бащите) на населението! Така класическата селекция е вретенарски подменена с кастова сегрегация!
цитирай
3. анонимен - Уви, Вие не броите загиналите от принудителни невролептици
12.01.2011 19:07
Според статисстиката от Сайта www.kmr.nu както и от Музея на психологията в Холивууд, те са 100 000 души годишно (всяка година значи) за САЩ и Швеция сбрани заедно. Спорно е коя държава вече стои зад колко процента поделяне
цитирай
4. liliyanaandreeva - Те знаят, че ние знаем, че те са ИЗВРАТЕНЯЦИ, но...
13.01.2011 14:01
...мълчат каточели са дебили!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2408527
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30266
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930