Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 17:28 - Коранът потвърждава Библията
Автор: alchemist Категория: История   
Прочетен: 8940 Коментари: 13 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

У нас битуват много митове и легенди за исляма.  В по-голямата си част мюсюлманите не познават добре собственната си религия. Сунната / Свещенно предание за исляма, „сунна” – път, принадлежащ път / още не е преведена на български и много малко мюсюлмани са изчели всички хадиси / предания /. Това предполага и затруднения при възприемането на Корана! Десетки са мюсюлманите, знаещи арабски език у нас! Всичко това е най-важната причина за създаване на напрежение между вярващите християни и мюсюлмани у нас.
В материала, който представям ще опитам да покажа в общопопулярен стил, каква е връзката между исляма и християнството. Християните ще останат учудени, че това, което са научили от художествената  литература за исляма - няма нищо общо с написаното в Корана.
Коранът ни учи, че мюсюлманите трябва да вярват в  Библията / Писанието /. Тя е истинското и неотменно Слово на Бог / в превод от арабски, Бог=Аллах /. Първото нещо, което трябва да знаят християните, че всички Старозаветни патриарси са пророци в исляма. Мохамед претендира да е продължител на пророческата линия на  Авраам / Ибрахим /,  Мойсей / Муса / и Иисус Христос / Иса / Давид / Дауд /. Като такъв, в Корана са дадени множество доказателстава за вярата му в Тората / Стария Завет / и Инджила / Евангелието /. В Корана има неопровержими доказателства, че Писанията / Тората, Инджила и Псалмите/ съдържат думите на Бог!
Трябва ли мюсюлманите да вярват в Писанията. Това е записано в прав текст в Корана:

Сура / глава от Корана / 29,  аят / чудо, знамение, стих, строфа / 46 -
46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: "Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени."

Тук съвсем ясно е казано, че мюсюлманите вярват в същия Бог, в които вярват и християните! Ако разгледаме цялата Сура 109  Ал-Кафирун – Неверниците:


В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1. Кажи [о, Мухаммад]: “О, неверници,
2. аз не служа на това, на което вие служите,
3. и вие не служите на това, на което аз служа.
4. И аз не служа на това, на което вие служите,
5. и вие не служите на това, на което аз служа.
6. Вие си имате вашата религия и аз имам своята религия.”

 

Тук ще разберем кого точно Коранът определя за неверник / от арабски кафир = неверник /, точно ясно и недвусмислено. „В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!” Всяко добро начинание в исляма започва с тези думи. С тези думи започват и всички Сури / с изключение на девета / в Корана! Вижте как е разпоредил Аллах на Мохамед да различава неверниците – „ 2. аз не служа на това, на което вие служите,  3. и вие не служите на това, на което аз служа.”Това е повторено два пъти. В Сура 29, аят 46 разбрахме, че мюсюлманите служат на същия Бог, на който служат християните.  Следователно, в самия Коран има неопровержими факти, че християни и мюсюлмани служат на един и същи Бог. А това означава, че християните / на  арабски език - насара /   не са неверници! Всеки мюсюлманин, който твърди, че християните са неверници, следва да се обвини в несъгласие със Словата на Самия Аллах в Корана, а това означава ширк / кардинален грях в исляма /!
В Корана по НИКАКЪВ
  повод  и НИКЪДЕ християните / насара / не са обозначени с арабската дума КАФИР / неверник /.

  

Мюсюлманите трябва да вярват, че текстът в Светото Писание надежден и защитен от Самия Аллах и служи за проверка истинността на Корана. Нещо повече – собственните Свещенни книги на мюсюлманите доказват истинността на Писанието. Според Корана, Писанието е по-привлекателно за мюсюлманите и то може да се ползва като критерий за проверка на пророческите претенции на Мохамед. Приемането на Корана означава, че Библията е запазеното Божие Слово.
Преди да представим доказтелствата, трябва да уточним следното –
Сура 5, аяти 12 -15:
12. Аллах прие обета от синовете на Исраил и проводихме от тях дванадесет старейшини. И рече Аллах: "Аз съм с вас. Щом отслужвате молитвата, давате милостинята закат , вярвате в Моите пратеници, подкрепяте ги и заемате на Аллах добър заем, Аз ще отмахна от вас лошите ви постъпки и ще ви въведа в Градините, сред които реки текат. А който от вас след това е неверник, той се е отклонил от правия път."

Тук се твърди в прав текст, че онези от синовете на Израил, към които са пратени 12 старейшини / това са учениците на Христос / и които отслужват молитва, дават милостиня и вярват в пратениците на Бог – Аллах ще отнеме от тях лошите постъпки и ще ги прати директно в Рай. Виждат ли добре християните този факт – ако отслужват молитва, ако дават милостиня / закат/, ако вярват в патриарсите от Стария Завет, ще бъдат въведени от Аллах / Бог / в Рая / Градините / ! Тук е мястото да подчертая, че мюсюлманите не отиват директно в Рай / както християните /, а в Ада - „И всеки от вас ще мине през Ада. Това е окончателна присъда от твоя Господ" /Сура 19, аят 71/ .

13. И защото нарушиха своя обет, Ние ги проклехме и сторихме сърцата им да закоравеят. Те преиначават словата, размествайки ги. И забравиха част от онова, което им бе напомнено. И не преставаш да откриваш тяхна измяна освен у малцина от тях. Но ги извини и прости! Аллах обича благодетелните.
14. И от онези, които казваха: "Ние сме християни" приехме обет, но и те забравиха част от онова, което им бе напомнено. И възбудихме помежду им вражда и ненавист до Деня на възкресението. Тогава Аллах ще ги извести какво са направили.

Тук разбираме, че „малцина" / не всички / от „синовете на Израил" са нарушили своя обет като разместват словата в Писанията. Това несъмнено са юдеите, които не приемат Исус / Иса / за Месия, както Аллах повелява. Но и тях Аллах извинява. Тук трябва специално да се отбележе, че „Преиначавайки словата, размествайки ги" не означава нанасяне на писмени корекции, а само предаване на словота на друг вид тълкуване. Аллах ни убеждава, че християните не се занимават с подобни размествания и последващи тълкувания. Именно християните / Хората на Евангелието / признават Исус за Месия – точно както Аллах е разпоредил. Това ни потвърждава и Сура 3, аяти 113 и 114:

113. Те не са еднакви. Сред хората на Писанието има и праведна общност ¬ четат знаменията на Аллах [и] в нощните часове, свеждат чела до земята в суджуд.
114. Вярват в Аллах и в Сетния ден, и повеляват одобряваното, и възбраняват порицаваното, и се надпреварват в добрините.
Тези са от праведниците.

Християните се надпреварват в добрините и са от праведниците, според Самия Аллах! Освен това, според горното знамение, Аллах нарича християните „праведници". А само праведници могат да влезат в Рая!
15. О, хора на Писанието, Нашият Пратеник дойде при вас да ви поясни много от онова, което сте скривали от Писанието, и
да ви извини за много. При вас дойде от Аллах светлина и ясно Писание.

Тук се кава, че Пратеникът на Аллах идва при хората на Писанието /Книгата/ - Аал ал-Китаб /, които са забравили част от онова, което им е напомнено . Ясно е, че юдеите трябва да почитат и Словата на Аллах низпослани в Евангелието. Освен това, хората на Писанието ще са „извинени много" от Аллах. Ето кой изопачава Словата на Аллах размествайки ги – юдеите: Сура 5, аят 41.

41. О, Пратенико, да не те наскърбяват надпреварващите се в неверието сред онези, чиито усти изричаха: "Повярвахме!", ала не вярваха сърцата им, и онези от юдеите, които все лъжата слушаха, все други недошли при теб хора слушаха. Преиначават словата, размествайки ги. Казват: "Ако ви се даде това, вземете го, а ако не ви се даде, възпрете се!" За онзи, когото Аллах иска да отклони ¬ за него ти не разполагаш с нищо пред Аллах. Те са онези, чиито сърца Аллах не иска да пречисти. За тях в земния живот има позор и в отвъдния за тях има огромно мъчение.

Следващите знамения са изключително важни и те съдържат доказателства за непогрешимостта на Тората и Евангелието. Какво казва Аллах в прав текст?

43. И как ще ти отредят да съдиш, когато у тях е Тората с присъдата на Аллах в нея? После подир това се отмятат. Тези не са вярващи.

44.
Ние низпослахме Тората с напътствие в нея и със светлина. Пророците, които се отдадоха, съдят юдеите според нея; също така равините и правниците ¬ според онова от Писанието на Аллах, което им бе поверено да го пазят, и му бяха свидетели. И не се страхувайте от хората, а се страхувайте от Мен! И не продавайте Моите знамения на никаква цена! А който не съди според онова, което Аллах е низпослал ¬ тези са неверниците.

45. И предписахме им в нея: душа за душа, око за око, нос за нос, ухо за ухо, зъб за зъб, и за раните ¬ същото възмездие. А който прости като милостиня, то е изкупление за него. А който не съди според онова, което Аллах е низпослал, тези са угнетителите.

Самият Аллах казва, че Тората съдържа непогрешимите Му Слова / с присъдата на Аллах в нея /. Самият Аллах казва, че „Тората е с напътствие в нея и със светлина". Самият Аллах е разпоредил на равините и правниците да съдят юдеите според онова от Писанието на Аллах. И който не съди според низпосланото от Аллах – той е от неверниците. Кой ще отрече Словата на Самият Аллах, че не е разпоредил на равините да пазят Тората? Кой ще отрече, че в 7 век Мохамед не е съдил юдеи според Тората? Кой ще каже, че през 7 век, Тората е била фалшива и Мохамед не е изпълнил повелята на Аллах да съди според низпосланото от Него? Да видим по-нататък в следващите аяти от Сурата, какво казва Аллах за Евангелието?

46.
И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Евангелието, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.

По-ясно от това знамения дори и аз не бих могъл да кажа – Исус / Иса /, синът на Мариам / Мария / е изпратен да потвърди Тората. До тук няма съмнение, че до първи век, Тората е съдържала непогрешимите Слова на Аллах! Евангелието на Исус отново е низпослано с напътствие и светлина и потвърждение на Тората.

47.
И нека хората на Евангелието отсъждат според онова, което Аллах е низпослал в него! А който не съди според онова, което Аллах е низпослал, тези са нечестивците.

Изключително важен аят!!! Християните са наречени Хора на Евангелието!!! Самият Аллах потвърждава, че Евангелието съдържа непокрешимите Му Слова / ...онова, което Аллах е низпослал в него! /!!! А които не съди според низпосланото от Аллах в Евангелието, той е от нечестивците!!! Нека християните да научат наизуст поне последните две знамения, за да показват на мюсюлманите какво е казал Аллах за Хората на Евангелието. Защо Аллах нарича Евангелието „напътствие и светлина" и заповадва на мюсюлманите да вярват в него?
48. И ти низпослахме Корана с истината, за да потвърди Писанията преди него и да бъде техен свидетел. И отсъждай помежду им според онова, което Аллах е низпослал, и не следвай страстите им вместо истината, която си получил! За всеки от вас сторихме закон и път. И ако желаеше Аллах, щеше да ви стори една общност, но [така стори] за да ви изпита в онова, което ви е дарил. И надпреварвайте се в добрините! Завръщането на всички вас е при Аллах и Той ще ви разкрие онова, по което бяхте в разногласие.

Истината, с която е низпослан Корана е да потвърди Писанията / в мн.число / т.е. Тората и Евангелието. Това е казал Самият Аллах в прав текст – „ ...С истината, за да потвърди Писнията, преди него и да бъде техен свидетел." Кой ще представи факти, за грешка на Аллах и докаже, че Коранът е низпослан с друга истина.
На много места в Корана се казва - Напомнянето съдържа неотменните слова на Аллах и е критерий за истинност на Корана, респективно - пророчествата на Мохамед:
Сура 21, аят7. И преди теб изпращахме Ние само мъже, на които давахме откровение. И питайте знаещите Напомнянето, ако самите вие не знаете!

Мъжете, които е изпратил Аллах са Мойсей / Муса/ - изпратен с Тората и Исус /Иса/ - изпратен с Евангелието.Освен това, Аллах лично се ангажира да пази Библията / т.е. Напомнянето / от промяна:
Сура 15, аят 9. Наистина Ние низпослахме Напомнянето и Ние непременно ще го пазим.
Много често мюсюлманите тълкуват думата „Напомнянето” от Сура 15. аят 9 като Корана. В действителност Корана е също напомняне за Евангелието. Но и Евангелието е напомняне за Тората / Както твърди Сура 21, аят 7/ ! Дори посочват, че наличието на главна буква, означава, че напомнянето се отнася за Корана! Тук искам да отбележя, че в арабския език главни букви няма, а „Напомнянето”, а и в Сура 21, аят 7, Евангелието също е написано с главна буква! Напонмяннето може да се тълкува точно толкова за Корана, колкото и за Евангелието! Дори за Евангелието има по-голямо основание да се приеме за запазено от Аллах, защото Мохамед не е запазил нито едно писмено копие на Корана след смъртта си!
В Корана се казва още, че има общност от хората на Муса / Мойсей /, които проповядват справедливата истина- Сура, 7 аят 159:
159. Има сред народа на Муса и общност, която напътва с [низпосланата] истина и с нея е справедлива.

Следващите аети са също от Сура 7 169 и170 потвърждават истинността на Библията:
169. И остана след тях потомство, което наследи Писанието. Взимат мимолетностите на този свят и казват: "Ще ни се опрости." И ако пак им дойде подобна мимолетност, взимат я. Не бе ли взет от тях обет в Писанието, че ще казват за Аллах единствено истината? А изучаваха онова, което е в него. Отвъдният дом е най-доброто за онези, които се боят. Нима не проумявате?

170. А които твърдо се придържат към Писанието и отслужват молитвата ¬ Ние не погубваме наградата на подобряващите.

Тук се говори за потомството на християните, което „наследи" Писанието. Забележете, че глаголът „наследи" е в сегашно време. Аятите са низпослани на мюсюлманите през 7 век. Тук се казва, че „потомството, което наследи Писанието" и „изучават онова, което е в него" и „твърдо се придържат към Писанието"и „обслужват молитва", получават от Аллах „подобаваща награда".

Потомците, които наследяват Писанието, също могат да разчитат на награда от Аллах. Трябва да отбележим – на мюсюлманите е разпоредено от СамиятаАллах да следват Писанието, защото то е Благословено!!! Добрите думи за християните в Корана се дължат и на факта, че когато Мохамед е напуснал Мека е получил помощ от християни по пътя му към Ятриб / Медина /.
154. После на Муса дадохме Писанието за пълнота на онзи, който е благодетелствал, и с разяснение за всяко нещо, и с напътствие и милост, за да повярват в срещата със своя Господ.

Писанието е дадено на Мойсей за пълнота и „разяснение на всяко нещо"! „Всяко нещо" определено включва и Корана, респективно Писанието е тест и за пророческите възможности на Мохамед. Така, че ако има нещо неясно или противоречащо с Писанието в Корана, то следва, че това е грешка на т.нар. Пророк. Все пак Мохамед е обикновен човек / така твърди Аллах / и много често / както сам твърди Мохамед / е забравял.

Сура 18, аят 110. Кажи: "Аз съм само човек като вас и ми се разкрива само, че вашият Бог е единственият Бог. Който копнее за срещата със своя Господ, да върши праведни дела и в служенето си на своя Господ никого да не съдружава с Него!"

А в този хадис разбираме, че Мохамед си признава, че е обикновен човек и често забравя и дори обърква низпосланото от Аллах.

Бухари -Том 1, книга 8, хадис 394 – Разказва Абдуллах: ... Когато той се обърна лицето си към нас каза: "Ако е имало нещо променено в молитвата, сигурно щях да ви информирам, но аз съм човек като вас и може да съм забравил като теб. Така че, ако забравя ми напомни и, ако е някой от вас е съмнително за молитвата си, той трябва да следва това, което той смята за да бъде точна и завършена собствената му молитвата и накрая й да направи два пъти суджуд.(от
Sahu).

Ползващите Интернет могат да намерят хадиса тук -
http://www.usc.edu/schools/college/crcc ... 01.008.394
Ясно се разбира, че Мохамед е обикновен човек, като всички, често забравящ и дава съветва вярващите да правят това, което намерят за добре! За това е нужно Писанието да е критерий за всяко нещо.

155. И това е Писание, низпослахме го Ние благословено. Следвайте го и се бойте, за да бъдете помилвани!

Това е заповедта на Аллах – Писанието е благословено и задължение на вярващите да го следват! Колко мюсюлмани спазват този завет на Самия Аллах? Никъде в прав текст Аллах не е наричал Корана " Благословен".

156. Да не казвате: "Писанието бе низпослано само на две общности допреди нас и към онова, което изучаваха, бяхме в неведение."

Аллах е разбрал, че ще има вярващи, които ще кажат в бъдеще – Писанието не е за нас, а е за юдеи и християни. Или абсурда – Писанието е променено .../без да посочва кога/ ! Тук се твърди, че това е заблуда и грях!

157. Или да не казвате: "Ако и на нас бе низпослано Писанието, щяхме да сме по-напътени от тях." Ето вече получихте ясен знак от вашия Господ, и напътствие, и милост. Кой е по-голям угнетител от онзи, който взима за лъжа знаменията на Аллах и се отвръща от тях? На онези, които се отвръщат от Нашите знамения, ще въздадем най-суровото мъчение, защото са се отвръщали.

Тук Аллах дава ясен знак на мюсюлманите, че Писанието е низпослано точно за тях – „получихте ясен знак от вашия Господ". Предупреждава, че знаменията на Аллах не трябва да се приемат за лъжа, защото ще последва най-суровото мъчение за „вярващия"! Изпълнават ли днес мюсюлманите този завет на Аллах?

158. Нима чакат само да им се явят ангелите или да се яви твоят Господ, или да се явят някои от знаменията на твоя Господ? В деня, когато се явят някои от знаменията на твоя Господ, не ще помогне вярата на душа, която преди не е вярвала или не е придобила благо в своята вяра. Кажи: "Чакайте! И ние чакаме."

Мюсюлманите трябва вярват в Писанието, а не да стоят и чакат да разберат кои знамения са на Аллах и кои не са. Това чакане не ще им помогне, защото преди не са вярвали.

159. С онези, които разединиха своята религия и станаха на групи ¬ ти [о, Мухаммад] нямаш нищо общо. Делото им принадлежи на Аллах. Той после ще ги извести какво са вършили.

Тези, които раделиха религията си и станаха / в глаголът „ разделиха”е в минало време и означава, че разделянето е станало преди да е низпослано знамението 159,т.е. преди смъртта на Пророка / на групи – ще бъдат съдени от Аллах.

160. Който дойде с добрина, ще има десет като нея. А който дойде със злина, ще му се въздаде само колкото нея и не ще бъдат угнетени.

161. Кажи: "Моят Господ ме напъти по правия път ¬ правата вяра, религията на Ибрахим, правоверния. Той не бе от съдружаващите."

Ибрахим е един голям Пророк в християнството – Авраам !!! Мюсюлманите са негови наследници и са задължени да го следват.
И да отговорим на въпроса – може ли да се вярва в част от Писанието, а в друга да не се вярва? Това могат да твърдят само хора, които проповядват несъгласие с Думите на Аллах. Ето как Аллах наказва невярващите в цялото Писание:

Сура2, аят 85. После се избивахте и прогонвахте от домовете им някои от вас, като си помагахте против тях с грях и вражда. И дойдеха ли при вас като пленници, ги откупвахте. А ви бе възбранено да ги прогонвате.
Нима вярвате в част от Писанието, а в друга не вярвате? За онези от вас, които вършат това, няма друго възмездие освен позор в земния живот, а в Деня на възкресението ще бъдат подложени на най-суровото мъчение. Аллах не подминава вашите дела.

Това са само някой важни моменти от Корана, показващи отношението на исляма към християните. Могат да се посочат и още подобни знамения. Едно е ясно – Коранът потвърждава истината в Библията и казва най-хубавите си думи за християните / насара / !

 

 

Източник: Йоан



Тагове:   Мохамед,   библия,   христос,   Коран,


Гласувай:
27



1. raders - Каквато библията, такъв и коранът. ...
24.01.2013 17:47
Каквато библията, такъв и коранът. Добре, че простолюдието има с какво да се залъгва.
цитирай
2. apostapostoloff - "Шумки от габър" пък потвърждават
24.01.2013 18:02
и двете книги.
цитирай
3. kleotemida - Благодаря ти за тази статия! Беше ми много полезна.
24.01.2013 18:49
И не обръщай внимание на кварталните идиоти ;) :)))
цитирай
4. 100yana - Много полезно четиво! Кой ще тръгне да се рови из библията и корана?
25.01.2013 10:50
Толкова ли е трудно тези неща да се четат, говорят, обсъждат....да се учат в училище в час за религиии
цитирай
5. tikoev - Ще си навлечеш сума ти "кри...
25.01.2013 13:19
Ще си навлечеш сума ти "критики" с този постинг...:) Но всъщност истината е точно такава...Християнството се признава от Корана и Исус се признава за пророк. Когато подлагат на преследване Мохамед и хората му, той отива в Абисиния при чернокожият християнски крал Негус Негести, за да го помоли да даде убежище на хората му. Негус казал така: "Добре, но преди да ги приема аз трябва да знам, каква е тази религия, която защитавате ти и хората ти" След като Мохамед му обяснил, Негус възкликнал: "Ами тя е като нашата! Нека да дойдат хората ти! "
цитирай
6. анонимен - Име thumbs down. Защо?
25.01.2013 14:01
По-добре е да се мразим и сепарираме, така ли?
Thumbs Up за омразата са 3те до момента негативни отбелязвания.
Мисля че трябва да са повече. Хайде фенове на религиозната нетърпимост! Къде сте?
цитирай
7. zarenkow - То правилно са забелязали, че пътят ...
26.01.2013 16:49
То правилно са забелязали , че пътят към Ада е постлан с добри намерения. Не само е важно , Корана да признава под сурдинка другите защото освен християни има и много други в това число и невярващи. Важно е дали и другите трябва да признават религии в които жената е 2ро качество , педофилията е допустима , религиозните закони стоят над светските и т.н. Важно е дали и другите ще теглят шута на основните права на човека и ще прегърнат цялата боза от средновековни норми и философии , обричайки себе си и децата си на средновековие.
цитирай
8. buzelen - КОРАНА ТРУДНО СЕ ЧЕТЕ И РАЗБИРА, АКО ЧОВЕК НЕ Е ЧЕЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО БИБЛИЯТА
26.01.2013 21:53
Към alchemis ! :))))

Би ли изтълкувал написаното в Корана:
ГЛАВА ДЕВЕТА
ОБЯВЯВЯНЕТО ОПРОЩЕНИЕ

„ Бийте се с тези, които не вярват в Бога, нито в последния ден; и не запрещават това, което и Бог и неговият апостол са запретили и не изповядват истинската религия и религията на онези, на които са били дадени писанията, докле бъдат принудени да плащат дан като подчинени и да бъдат унизени, Евреите казват: Ездра е Божий син, а християните казват: Христос е Божий син. Това те изговарят с устата си; те подражават твърдението на тези, които бяха идолопоклонци в предишни времена. Бог да им се възпротиви! Колко са те обезумели! Те приемат за свои господари свещениците си и монасите си освен Бога и Христа, Мариина син;макар да им е заповядано да се покланят само на едного Бога; няма друг Бог освен Него;далеч да бъдат от него тия, които те правят негови другари! Те се стараят да изгасят Божията светлина с устата си; но Бог не иска по-друго нещо от това – да усъвършенствува своята светлина, макар да са противни на това неверниците.
Той е, който изпрати своя апостол с упътванията и истинската религия; за да направи да се яви тази религия по-превъзходна от от всяка друга религия, макар и да са противни на това идолопоклонците. О истински вярващи, истина, много свещеници и монаси прахосват имота на хората в суетни неща, и задръстват Божия път. На тези, обаче, които събират злато и сребро и не ги употребяват за унапредването на истинската Божия религия – на тях възвести тежко наказание. В съдния ден техните съкровища ще изгорят в силния пъклен огън, и челата им и ребрата им и гърбовете им ще бъдат белязани от техните съкровища; а техните мъчители ще кажат „ Това сте вие събирали за душите си, за това вкусете от това, което сте събирали“.

цитирай
9. teodordetchev - Не мога да не се съглася с написаното.
27.01.2013 22:49
Но има и още нещо много важно. В шериатското право, това същото, с което постоянно ни плашат, свидетели могат да бъдат християните, юдеите и мюсюлманите, тоест отново - "хората на писанието". Неверниците според оригиналния кораничен текст, незамърсен от политически, завоевателни и други идиотщини са единствено езичниците. Това е голата истина, която се знае от всеки колко годе образован мюсюлманин, стига последният да не е решил да се развие в "по-особена" посока. Впрочем, екстеримсти има съвсем не само сред мюсюлманите. Такива се въдят и при юдеите и при християните, че и при хиндуистите ... Не съм чувал за религиозни екстремисти само при будистите, ама що е време за напред е - покрай самозапалванията в Тибет и за това може да научим някой ден.

Съжалявям че не разполагам в момента с една забележителна снимка, която беше публикувана преди време - дюкян за продажба на килими в Кабул - Афганистан, където почти всички сюжети са с образа на Богородица - Мириам. Излишно е да обяснявам, че много мюсюлмани смятат, че не е особено редно да се рисуват човешки образи - затова и в ислямското изобразително изкуство калиграфията е излязла на преден план. Когато в Афганистан, която и сега си е дълбоко религиозна страна, независимо, че на талибаните им посвиха перките, се изобразяват човешки образи на килими, можем да си представим какво е уважението към майката на Исус ...

Поздрави !
цитирай
10. zaw12929 - Каквато библията, такъв и коранът. ...
13.02.2013 18:30
raders написа:
Каквато библията, такъв и коранът. Добре, че простолюдието има с какво да се залъгва.


КОГАТО НЕ ТИ Е ЯСНО ТОЛКОВА ВАЖНО НЕЩО МЛЪКНИ, НЕ ГОВОРИ С УСТАТА НА ДЯВОЛА....
ИМАШЕ ЕДНИ СКЕЧОВЕ ПРИ КОМИЦИТЕ С РЕПЛИКАТА "МНОГО СИ ТЪП САШО" Е... КАКВО ИСКАШ ДА НИ КАЖЕШ НАПРАВИ ТРИ ГРЯХА ....
цитирай
11. zaw12929 - Но има и още нещо много важно. В ше...
13.02.2013 18:47
teodordetchev написа:
Но има и още нещо много важно. В шериатското право, това същото, с което постоянно ни плашат, свидетели могат да бъдат християните, юдеите и мюсюлманите, тоест отново - "хората на писанието". Неверниците според оригиналния кораничен текст, незамърсен от политически, завоевателни и други идиотщини са единствено езичниците. Това е голата истина, която се знае от всеки колко годе образован мюсюлманин, стига
последният да не е решил да се развие в "по-особена" посока. Впрочем, ....
Съжалявям че не разполагам в момента с една забележителна снимка, която беше публикувана преди време - дюкян за продажба на килими в Кабул - Афганистан, където почти всички сюжети са с образа на Богородица - Мириам. Излишно е да обяснявам, ....не е особено редно да се рисуват човешки образи - затова и в ислямското изобразително изкуство калиграфията е излязла на преден план. Когато в Афганистан, която и сега си е дълбоко религиозна страна, независимо, че на талибаните им посвиха перките, се изобразяват човешки образи на килими, можем да си представим какво е уважението към майката на Исус ...

Поздрави !

ОПОНИРАМ ВИ: АВТОРЪТ ДАВА ТОЧНА, ПОТВЪРДЕНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕДИ ПО ВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ ПРОЧЕТОХ ТОЧНО ТОВА ОБЯСНЕНИЕ, ОЩЕ ПО ПОДРОБНО В "АНГЛИЙСКИ ПЪТЕПИСИ В ИМПЕРИЯТА 15-19 ВЕК" И ОТТОГАВА ЗНАМ- БОГ Е ЕДИН ЗА ВСИЧКИ. ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ГО ЧУХ ОТ УСТАТА НА ДОГАН
АВТОРЪТ ПОСЕЩАВА СУЛТАНА , КАТО ДЕПУТАТ , ПРЕДСТАВИТЕЛ НА АНГЛИЯ ЗА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С ОРГАНИЗАЦИЯТА НА АРМИЯ, РЕЛИГИЯ, ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ НАРОДИТЕ В ИМПЕРИЯТА... И ДНЕС МОГА ДА ВИ ПОКАЖА ТЕКСТОВЕТЕ, ЗАЩОТО НЕ СА С ИЗТОЧНИК БЪЛГАРИЯ. ПЪТЕПИСА МУ ИМА О С Е М ИЗДАНИЯ
МЕЖДУ 1635 И 1681- ГОДИНАТА НА НЕГОВАТА СМЪРТ ЗАВЪРШИЛ ПРАВО В ОКСФОРД...
МИСЛЯ, ЧЕ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ НАПРАВИ МЮСЮЛМАНСКИ ИНСТИТУТ , А НЕ ДА ОТИВАТ МЛАДЕЖИТЕ НИ ДА УЧАТ В АЗИЯ , ТАМ ДА УЧАТ И БЪЛГАРИ, ЗАЩОТО ТРЯБВАТ СЪВЕТНИЦИ, ПРЕВОДАЧИ, ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ , ДА СЕ ПОДПОМАГАТ МЮСЮЛМАНИТЕ , ДА СИ ПОЧИТАТ АЛЛАХ И БОГ ...
цитирай
12. zaw12929 - ИЗВАДКИ ОТ ПЪТЕПИСА:
13.02.2013 18:52
Турската империя нали е смес от народи и религии …?
Х.Бл.: Аз съм си отбелязал политическите институции на религията на управляващите-мюсюлманството. Създадена е от Мохамед, преди почти 1000 години. Тогава,другите религии: християнството, юдеизма някои източни религии, които вече направили храмове и църкви и ги изпълнили с картини,музика ,изящество,странните одежди и ритуали-трудно да разбереш и тепърва да надминаваш. На Мохамед цялата тази натруфеност, се сторила, като повторение на жертвоприношенията от безбожниците, а и не отговаряща на целите, които си поставя: да изгради чрез религия нова държавност. Религия, опряна на меча, които най сигурно действа върху човечеството.

Всяка новост привлича хората за известно време; но там, където няма голяма печалба, те скоро загубват търпение, освен, ако не ги държи принудата. Като го запитали с какви чудеса ще подкрепи своята доктрина, извадил ятагана си и
казал, че човешкото неверие дълго е пренебрегвало божиите чудеса че Господ ще наложи сега законите с твърда ръка и няма да ги остави на произвола на невежи или суетни мъже. Затова ( Господ ) му пратил силата на меча, а не на чудесата. Затова, момчетата, като отиват на обрязване стискат желязо в ръка. Оформил учението си така, че запазил и мисловна част. Суеверие се гради върху слаби догадки, но не може да се задържи дълго,ако няма и по дълбоки корени. Затова той залага на основните черти на човешката природа:страх и надежда. Неговата теза, за предопределеността на рая за смелите мохамедани и ада за немюсюлманите, изпълва вярващите със смелост, нужна за военните му цели, тя е разковничето дала силата направила империята! Има и още:създал своите институции в съответствие с наглата и груба чувственост. Нагодил бъдещите стремежи точно към тези черти на човешката душа. Мненията на хората в голямата си част са сложни-плод най вече на навик, Могат да бъдат спечелени с обещания. По неестествен начин в религиите, всяко нещо в догмите се приема, не според собствената ИМ
стойност, а в съответствие със способностите на възприемащия; Надеждите и страховете се налагат , така силно, сякаш са верни и служат на државата. Мненията, задвижващи всичките ни действия се управляват от видимостта на нещата, не от тяхната съшност..
цитирай
13. zaw12929 - Толкова ли е трудно тези неща да се ...
13.02.2013 19:15
100yana написа:
Толкова ли е трудно тези неща да се четат, говорят, обсъждат....да се учат в училище в час за религиии


МНОГО СТЕ ПРАВ- УПОРИТОСТТА НА УПРАВНИЦИТЕ ДА НЕ СЕ УЧАТ РЕЛИГИИТЕ Е В ИНТЕРЕС НА АМЕРИКАНЦИТЕ РЕГИСТРИРАЛИ 1300 СЕКТИ ЗА ДА УНИЩОЖАТ ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО, ВСИЧКО, КАКВОТО ИМ СЕ ИЗПРЕЧИ... КАТО СМЕ КРАСИВА, ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ, ВСЕКИ ИСКА ДА Я ВЛАДЕЕ....

СЕРИОЗНО, ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ХОРА, КОИТО РАЗБИРАТ ОТ ВСЯКАКВИ РЕЛИГИИ, УЧИТЕЛИ, ДА ВЪРНЕМ ХОРАТА В ХРАМОВЕТЕ
РЕЛИГИЯТА НАЛАГА ЕДИН МОРАЛ В КОЙТО НЕ СЕ ТЪРПЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ....
ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКО И НЕ ТРЯБВА ДА ИЗОСТАВЯМЕ НУЖДИТЕ НА СЪРЦЕТО, НА ДУШАТА, ДА ПОЧИТА БОГ...
КОМУНИЗМА ОТРИЧА РЕЛИГИЯТА, НО НЕ Я УНИЩОЖАВА, КАКТО ГО ПРАВИ ДНЕС КАПИТАЛИЗМА И МЕДИИТЕ ИМАТ НАЙ ГОЛЯМА ЗАСЛУГА
ПОЛИТИЦИТЕ ИСКАТ 168 ЧАСА В СЕДМИЦАТА ДА НИ ЗАНИМАВАТ С ТЕХНИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ БОРБИ И НИТО ДЕН НЕ ОСТАВЯТ ЗАТОВА- ХОРАТА ДА ОТИДАТ НА ЦЪРКВА
В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ- НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДАВАНИЯ- ТОВА СА ДНИТЕ НА НАШАТА ПОЧИВКА, НА СЕМЕЙСТВОТО, А НЕ ДА МИ НАСАЖДАТ ОМРАЗА ДА МЕ ВЪВЛИЧАТ В ПОЛИТИЧЕСКИ СПОРОВЕ. РЕЛИГИЯТА НЕ Е СВЪРЗАНА С ДЪРЖАВАТА, ТЯ Е НАЙ ЯРКАТА ЧАСТ НА ВСЯКА ЛИЧНОСТ И НЕКА ХОРАТА ДА БЪДАТ ПРОСВЕЩАВАНИ И ОСТАВЕНИ ДА ХОДЯТ В ХРАМОВЕТЕ, ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ РЕЛИГИЯТА Е ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПРИРОДАТА И КАКТО ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ СА НЕПОКЛАТИМИ, ТАКА И НЕЙНИТЕ КАНОНИ СА ТВЪРДИ, НЕПРОМЕНИМИ
ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ, РАЗБИРАТ И ДА СЕ НАМЕРИ ПЪТЯ КЪМ БОГ, ЗАЩОТО ДНЕС ХОРАТА СЕ ВЪЗПИРАТ С ГАДНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ЦЪРКВАТА
СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ЦЪРКВАТА, СЕ ОТЧИТАТ ПРЕД БОГ, КАКТО И ВСЕКИ ОТ НАС ТРЯБВА ДА ГО ПРАВИ. ДА БЪДЕ ДОБЪР, СЕГА ДУШИТЕ НИ ПО ВИНАТА НА ВЛАСТИТЕ 1 И 4 ТА СА ЗАДРЪСТЕНИ ОТ ОМРАЗА, КОЯТО НИ ВОДИ ДО БЪРЗА СМЪРТ...
ДА СЛОЖИМ НОВО НАЧАЛО.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2404877
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930