Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 18:45 - ФАНАТИЗЪМ
Автор: alchemist Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1795 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 09.02.2012 18:48


ФАНАТИЗЪМ

 

Фанатизмът е за суеверието" това, което е бълнуване­то за треската, яростта за негодуванието. Ентусиаст е човек, който изпада в екстаз, има видения, взима съ­нищата за действителност и измислиците за пророку­вания. Този, който в подкрепа на лудостта си извършва убийство, е фанатик. Оттеглилият се в Нюрнберг Жан Диаз, който бил твърдо убеден, че папата е Антихристът на Апокалипсиса и че носи животински белег, е бил прос­то ентусиаст. Брат му, Бартоломей Диаз, който тръгнал от Рим, за да убие своя брат, и който наистина го убил от любов към бога, бил един от най-ужасните фанатици, които предразсъдъците някога са раждали.

Полиокт, който в празничен ден отива в храма, събаря и чупи статуите и украшенията, е c фанатизма си по-малко отвратителен, отколкото Диаз, но не по-малко глупав. Убийците на херцог Франсоа дьо Гиз, на Гийом — принц Оранжски, на крал Анри III, на крал Анри IV и на редица други са били луди, страдащи от безумието на Диаз.

Най-гнусният пример за фанатизъм е Вартоломеевата нощ, когато парижани са тръгнали да убиват, ко­лят, хвърлят през прозорците и нарязват на парчета своите съграждани, които не ходели на църква.

Има хладнокръвни фанатици. Такива са съдиите, осъ­ждащи на смърт хора, чието единствено престъпление е, че не мислят като тях. Вината на тези съдии е още по-голяма. Te заслужават още повече ненавистта на човеш­кия род, тъй като не действуват в пристъп на гняв като Клеман, Шател, Равайак, Дамиен и създават впечатле­ние, че се вслушват в разума си.

Гангреняса ли веднъж мозъкът от фанатизъм, болест­та е почти неизлечима. Виждал съм конвулсиоиери, кои­то, като говорят за чудесата на свети Парис,постепенно и неусетно се разгорещяват. Очите им пламват, крайници­те им затреперват, яростта обезобразява лицето им и те са готови да убият всеки, който би им  противоречил.

Няма друг цяр против тази епидемна болест освен фило­софския дух, който, разпространяван от човек на човек, смекчава нравите на хората и ги предупреждава за при­стъпа на злото. Разпространи ли се злото, трябва да се бяга от него и да се изчаква, докато се очисти въздухът. Законите и религията не са достатъчни, за да предпазят от душевна чума. Религията не само че не е спасителна храна за душата, но се превръща в отрова, когато попад­не на болни мозъци. Тези нещастници непрекъснато се молят за Аод, който убива цар Еглон, за Иудит, която от­сича главата на Олоферн, когато спи c него, за Самуил, който насича на парчета цар Arar. Te не си дават сметка, че тези ценени в. древността примери предизвикват ужас в днешно време. Te черпят тези ужаси от религията, коя­то ги заклеймява.

Все още законите са твърде немощни срещу подобни пристъпи на ярост; все едно че четете на един луд реше­нието на съда. Тези хора са убедени, че обладалият ги Свети дух е над законите, че единственият закон, който трябва да съблюдават, е собствената им екзалтация.

Какво може да се отгтовори на Човек, който ви казва, че предпочита да служи на бог вместо на хората и кой­то следователно е убеден, че като ви заколва, ще оти­де на небето?

Обикновено фанатиците се ръководят от мошеници, които пъхват ножа в ръцете им. Тези мошеници са като стареца от планината, който, според мълвата, позволявал на глупаците на предвкусват райските наслади, ирл ус­ловие че те убиват всеки, който той им посочи. Една един­ствена религия на света не се е омърсила c фанатизъм — религията на просветените хора в Китай. Философските школи не само че са били опазени от тази чума, но са служили и за цяр срещу нея, защото философията ус­покоява душата, а фанатизмът е несъвместим със спокой­ствието. И ако нашата свята религия е била толкова често извращавана от тази пъклена ярост, това се дължи на човешкото безумие.

Така Икар реши по своему c крилата да лети. Получи ги за своето спасение, но се погуби в туй си увлечение.

(Берто, епископ на Сез)

Автор: Франсоа Волтер
Преводач: Стоян Атанасов

 

 




Гласувай:
9



1. mt46 - Поздрав за постинга!
09.02.2012 19:08
Волтер носи духа на свободолюбието... Често сляпата вяра може да се изроди във войнствен и убийствен фанатизъм...
цитирай
2. alchemist - Уви!
09.02.2012 19:15
Човек не е съвършен, както си мисли. Но трябва да поработи върху себе си в името на добруването, както на себе си, така на околните.
цитирай
3. анонимен - Обичам Волтер и Ботев.
09.02.2012 19:41
Обичам Волтер и Ботев.
цитирай
4. dedenze - Каквато и да било кауза не бива да се защитава фанатично!
10.02.2012 21:21
Защото истината е понятие измислено от хората и често се мени в зависимост от знанията и интелекта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2391282
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031