Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2014 09:05 - Кои българи са по-срамни
Автор: alchemist Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3616 Коментари: 10 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Целият Европейски съюз може да отказва приема на бежанци, да отпуска символични квоти и тихомълком да следва принципа „Няма човек – няма проблем”.

Когато обаче едни селски българи решат да се държат с бежанците по европейски – да поставят червени линии и да екстрадират всеки, който ги премине – градските българи започват да се срамуват от произхода си. Не просто да се срамуват от конкретни селяни заради конкретна селяния – те се срамуват на едро. Те вече са достигнали такова космополитно ниво, че не могат да скрият повече интелектуалната си погнуса от изостаналите българи, развалящи им проевропейския имидж. Затова селяните от Розово са срамът на срамотиите, позорът на позорите, петно върху цялата нация. Един градски умник дори ги заплаши с Бог, който непременно щял да ги накаже за греховете им.

След като е неизбежно българите да се срамуват един от другиго, остава единствено да се самоопределят от коя страна на погнусата да застанат. От едната са дивите селяни, които може да изглеждат като неспасяеми селяндури, да ходят небръснати, да носят анцузи с ланец, да не владеят изискани клишета, да говорят по махленски превъзбудено и несвързано, познанията им за света могат да започват от горната и да свършват до долната махала.

Но какво всъщност искат тези хора – нищо повече от това да живеят така, както са го правили досега. Да си гледат работата, да си знаят територията, да не им натрапват чужд акъл, самите те да не раздават на никого акъл. Тези хора са успели да дефинират интересите си, да се обединят около тях и колективно да ги защитават. Интересите им може да са прости, но поне са ясни. И далеч не става въпрос за това, че не искат 17 бежанци. Става въпрос, че не искат бежанците утре от 17 да станат 170, когато се разчуе за лагера на хотелски начала в селото. За изгонените 17 ще се намери място във всяка европейска държава, но не се намира точно поради същите причини – да не стане и там навалица.

От другата страна на погнусата са градските българи, които са развили самочувствие на интелектуални мисионери. Работата им е да обясняват на непросветеното население как да стават нещата, да му задават новите категории за добро и зло, да му формират мнение, да му налагат ценности и да му пишат обвинителни актове за модерните престъпления като ксенофобията и расизма. А при всеки удобен случай да му напомнят, че Путин е най-лошият човек на света. Успяха да го напомнят дори покрай Розово, което си е сериозно постижение.

Путин е виновен за войната в Сирия, той е предизвикал бежанската вълна, за да може тя да стигне до България и да възроди фашизма, който вече е възроден в Русия – подобни внушения отвсякъде си заслужават премиалните. Градските българи обаче не обичат да говорят за пари и откъде ги получават, за да пръскат мозък. Вместо това те пробутват на изостаналите туземци притчата за безплатния обяд. Че едни долари им падат от небето и в замяна от тях не се очаква абсолютно нищо – само да бъдат умни, красиви и да пазят човешките права.

Който иска, нека вярва в безплатния неправителствен обяд. А всички останали могат да си задават реторични въпроси – дали е възможно да бъдеш неправителствен, когато получаваш пари от чужди правителства, и дали е възможно срещу тях да не поемаш никакви ангажименти. Дали е възможно интересите на едно чуждо правителство да съвпадат с интересите на собствената ти държава. Защото, ако не е възможно, тогава голямата гнус трябва да е заради онези българи, които са си продали задниците на чужди държави.

Те са модерни, градски, космополитни, но всъщност са най-обикновени проститутки. Вярно, интелектуални проститутки, но проститутки. Които всяко посолство може да наеме, стига да има някаква работа за вършене в България. Тогава точно тези, градските, ли трябва да се срамуват, че са българи, или българите трябва да се срамуват от тях? Едни селяни, защитаващи собственото си село от реални или мними опасности, ли са българският позор, или наемните работници на световната демокрация и човешки права?

Между другото тези дни Държавният департамент на САЩ отчете 5 млрд. долара инвестиции в Украйна от разпадането на СССР насам – за да имали украинците силно и демократично управление, което да защитава интересите на страната им. Към днешна дата украинците обаче имат анархия, намаляла като територия страна, а за собствени държавни интереси може да се говори само във вицовете.

Ясно, че Путин е виновен за всичко, но можете да си зададете още няколко въпроса – какво постигнаха чуждите инвестиции в българската демокрация, какво още могат да постигнат и дали няма и по-важни неща от демокрацията. Като например една държава или поне едно село. 

КАЛИН РУМЕНОВ



Гласувай:
21



1. mt46 - Да,
03.05.2014 12:02
част от НПО са ЧПО /чуждоправителствени организации/, т. е. служат на чужди, небългарски интереси...
цитирай
2. alchemist - Лошото е, че и в блога пълзят, пъл...
03.05.2014 14:06
Лошото е, че и в блога пълзят, пълзят. Сега се сещам, само за Ориана Фалачи и Жан-Клод Баро.
цитирай
3. alexs - Онези селски българи могат да оп...
03.05.2014 21:11
Онези селски българи могат да оправят държавата онези градските я унищожават! прави са тези селяни те и швейцарците имаха референдум за емиграцията февруари и народа там гласува да я ограничат! Е затова Швейцария е добре гледа си интереса и се бори за него! а нашите продажници само ни предават!
цитирай
4. estirbg - Браво на Калин Руменов!
04.05.2014 17:33
Един честен журналист, който е напипал пулса на Истината.
Не само напипал, но изявил и защитил!
Моите адмирации за публикуването на другата страна на "позора" на розовчани.
цитирай
5. kostadin - Абе вие болни ли сте от евродемон...
04.05.2014 21:05
Абе вие болни ли сте от евродемонизма ,българи ли сте ,православни ли сте.Пача европейска развалена със американски огризки -това сте.
Не разбирате ли ,че демокрацията е който иска ,а не както искат от ЕС .
Та който иска да си ги приема колкото иска но без да досажда на останалите .Това не го прави нито по -добър европеец нито по добър българин.Вижте колко приемат на запад от т. н. бежанци ,които де факто не са никакви бежанци -със сметки в турски банки и с работещи членове от семейството в Турция.
цитирай
6. estirbg - Коста,
05.05.2014 00:24
защо не уточниш към кого отправяш коментара си, щото имам чувството, че по нас "стреляш", дето не сме фенове на "евродемонизма".
цитирай
7. kostadin - Коментара ми е към всички, които ...
05.05.2014 01:02
Коментара ми е към всички ,които бързо обвиниха сънародниците си от Розово.
Аз не видях нито едно изказване на хората ,които с право решиха да не приемат на тяхна територия лица с неизяснен произход ,които нашите власти са набедели ,че са бежанци.Ако света беше аврамов дом щяхме да пътуваме свободно без визи по света .Даже съгласно международните спогодби тези хора за нас са нарушители на границата ни .А Сталинка пък предложи да ги заселват в Странджанският край .Каква хуманна отзивчивост.
Това за феновете на еврото е ясно Това са хора пишещи по задължение .Сигурен съм ,че и преди 25 години са писали но за благините идващи от изток.
По въпроса за бежанците не съм обидил никого Който иска да ги приеме -да го направи по християнски скромно и без парадиране, но така ,че деянието му да не пречи с нищо на останалите съотечественици.Добре би
било тази високо прокламирана ,като хуманна цел да започне от президента ... та до последният депутат или министър и така нататък ...
Тогава няма да има разисквания и оплювания на хората от Розово.
Написъл съм го ясно,като въпрос ,защото ми стана ясно ,че не само европодагъзниците обвиняват сънародници ,които изобщо не познават ,пренебрегвайки елементарните правила на писаната демокрация.
цитирай
8. christof - Костадинчо отново е неадекватен - ...
05.05.2014 08:46
Костадинчо отново е неадекватен - склерозата на никого не прощава. Иначе статията си я бива, макар да е доста пристрастна и едностранчива на моменти. А това разваля първоначалното добро впечатление.
Както написах в последния си постинг, село Розово не е толкова важно - проблемът е системен, проблемът е в средата - а тя е силно токсична.
цитирай
9. born - Прави ми впечатление, че се проп...
06.05.2014 18:15
Прави ми впечатление, че се пропуска един екзистенциален въпрос- как пришълците се озоваха в с. Розово. За информация на непосветените един бизнесмен с голяма модерно обзаведена къща в с. Розово е сключил договор на стойност 1350 лв месечно наем със сирийците. Не съм чувал в този регион наем по-висок от 50-60 лв. месечно. Определено става въпрос за далавера, в противен случай настаняването на пришълците би следвало да е благотворително. Но не е ! За тези пари биха могли да бъдат настанени и в хотел. Навсякъде.
цитирай
10. kostadin - Костадинчо отново е неадекватен - ...
13.05.2014 09:34
christof написа:
Костадинчо отново е неадекватен - склерозата на никого не прощава. Иначе статията си я бива, макар да е доста пристрастна и едностранчива на моменти. А това разваля първоначалното добро впечатление.
Както написах в последния си постинг, село Розово не е толкова важно - проблемът е системен, проблемът е в средата - а тя е силно токсична.

Абе младо зелено и вероятно неинформирано човече.
В една машина няма маловажни части .Тях или ги има или конструктура не ги предвижда .Така е и в държавата Ако ти делиш хората на маловажни и по маловажни ,значи имаш сериозен психически проблем
25 години се занимаваме със системни проблеми на соца и стигнахме до затриването на България.Явно трябва да се насочим къмтакива хора имащи собствени системни проблеми в главите си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2408305
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30265
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930