Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 10:38 - Страхът на холандските евреи
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 656 Коментари: 1 Гласове:
6



Омразата срещу евреите в Холандия добива обезпокоителни размери: след победата над Аякс Амстердам играчът от АДО Хага Лекс Имерс насъска феновете си към антисемитизъм. Причината - Аякс Амстердам има еврейска традиция.

Победата над заклетия противник Аякс Амстердам празнуваха стотици футболни хулигани, привърженици на АДО Хага. Те подвикваха: "На лов за евреи, на лов за евреи!" На видео, заснето на мобилен телефон и предоставено сега на холандската прокуратура, се вижда млад мъж с къса руса коса, който подстрекава феновете: Лекс Имерс, звездата на АДО Хага.

"По-рано дружах с един евреин и често бях на гости у тях. Но във футболния съюз и в отбора това вече не се се харесваше. Затова сега обирам пешкира", казва Имерс. Заради постъпката си той сега няма право да участва в пет мача и трябва да плати глоба. Само че това не го е вразумило особено: "Разбирам защо ми наложиха глобата, но се надявам, че е и хората разбират, че не съм имал предвид точно това. "Евреи", така викаме на Аякс ."
Евреите - преследвани и хулени
Скандалът с футболните хулигани, в който е участвал впрочем и друг футболист, както и треньорът на отбора, не е единичен случай, а само парченце от мозайката в грозната картина на днешна Холандия. Все по-често холандски евреи стават жертва на побоища, обиди и насилие, казва Бенсион Еверс, син на амстердамски равин.
"Долен евреин, мръсен евреин, преследвайте евреите - целият този речник от ругателства го чуваме на улицата. Има и физически заплахи, а и побоища", казва Еверс и допълва, че много евреи с шапки, дълги бради и фракове дори се страхуват да ползват метрото в Амстердам или пък да отиват сами до пазара.
"Всъщност през цялото време сме заети с мисълта как да скрием религиозната си принадлежност. Много мои приятели вече не носят кипи, а кепета."
Страхът на евреите от преследване отдавна е внесъл несигурност в цялата страна и е предизвикал бурни публични дискусии. Поводът е не на последно място съчинение на бившия еврокомисар Фриц Болкещайн. В един вестник либерално-консервативният политик препоръча на "осъзнатите евреи" да се изселят заедно със семействата си в Израел или пък в САЩ. "Те трябва да са наясно, че в Холандия нямат бъдеще", пише Болкещайн.
Професор Паул Сарс, декан на факултета по хуманитаристика в университета Нимеген е шокиран: "Това е нечувано. Истинската толерантност означава да се съобразяваш с другите. Това, което казва Болкещайн, ме възмути."
Вилдерс защитава евреите
Евреите в Нидерландия изненадващо бяха защитени от десния популист Геерт Вилдерс. Той заяви в Туитър, че не евреите трябвало да емигрират, а мароканците и по принцип мюсюлманите, които носели вина за омразата към евреите.
За разлика от Германия, десният популизъм и радикализъм в Холандия не са свързани непременно с антисемитизъм. Вилдерс, който известно време дори е живял в кибуц, например е на страната на Израел, обяснява Паул Сарс и разяснява срещу кого е насочена омразата на политика:
"Срещу исляма, срещу това, което той нарича заплаха за Израел. С други думи, той се обявява за Израел и срещу всичко друго. А според Вилдерс "всичко друго" означава всичко, което е чуждо на холандците."

Източник: http://today.actualno.com




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balkanec - Евреите се страхуват и от сянката ...
28.04.2011 10:49
Евреите се страхуват и от сянката си. И без причина, те пак имат мания за преследване.
Това е едно от проклятията на Моисей срещу тях, които се изпълняват с пълна точност и подробно. Също сред неговите проклятия е и това, че ще бъдат прогонени и разселени из цял свят - и много други.
Пише си ги черно на бяло:
Второзаконие - 28 глава, 15 - 68

Четивото е тежко, но пък е вярно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2411373
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930