Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2013 21:42 - РОЯЛ... ЗА КОМПОТИ
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 3541 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 21.09.2013 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

Филм
, показващ изнасянето на разбит роял от Детския и младежки център в Димитровград буни от снощи духовете във Фейсбук. Под споделяните многократно кадри се появяват множество коментари. Всички са изумени как може в днешно  време такава вещ да се нацепи за подпалки. Поне аз за пръв път виждам такова нещо. Роял на двадесетина години, което за такъв инструмент не е много, да се разчупи и една част, включително клавишите, отива за варене на компоти, казва пред камерата маестро Борис Вълканов, почетен гражданин на Димитровград, чието мнение авторът Валери Добрев е потърсил. Втрещени, буквално са и музиканти от Духовия оркестър, край печалните отломки на рояла. Ще си направя масичка, чува се да казва един от разглобилите го работници, докато товари в частен автомобил полиран плот. Огледът на клавишния механизъм пък показва, че той е много малко използван. Събирахме се на репетиция, а стана като погребение, все едно  – на рояла, звучат за финал думите на маестро Вълканов.

Инструментът е „Блютнер”, на какъвто са свирили Брамс, Малер, Барток, Дебюси, Вагнер, Щраус, Шостакович, Рахманинов, императорите Вилхелм I и Франц Йосиф, Бийтълс, Стинг и други, показват началните надписи на филма. И никой не направи това: фокусира отломките Валери Добрев. По негово мнение „разбрицан” роял от тази марка в момента струва 7 – 8 хил. лв., а запазен – втора употреба – около 15 хил.

„Блютнер” води началото си от 1853 година, когато в Лайпциг се появява първият инструмент с това име. Разбитият в димитровградският Детски и младежки център, наистина не е оттогава. Неговата история е кратка, но не пречи клавишите да са натискали много известни пианисти, гостували в града. Инструментът е бил част от не едно и две градски „мероприятия”. Спомням си, преди години за първи път на него свири една професорка в Пленарната зала, споделя във филмчето музикант от оркестъра. Времената обаче се менят, съдбата на рояла – също. Станал излишен преди двадесетина години, той отива в Детския и младежки център, тогава Детски комплекс.

 

 

Бракуван е отнякъде. Директорът тогава решава, че може да се оправи и го взема.  Оказало се невъзможно. Същото, през 2008 година, когато предприятието се    преструктурира, потвърди акордатор, специално извикан за рояла. Имал специфичен  дефект и, ако е нужен такъв инструмент, по-добре да купим нов, коментира по  телефона сегашният директор на Детския и младежки център – Димитровград –  Христина Ташева. Според нея, невъзможно било вече и да се изнесе роялът, заради  направени вътрешно преустройство и преграждания в Центъра. А след направен  ремонт на залата за танци, където стоял инструментът, наложило се да бъде изнесен  в коридора.

От 12 години съм в тази зала и никога не сме ползвали рояла. Не е отварян откакто  съм там. Не ми е пречел, но не е вършил и работа, затова преди десетина дни го  преместих в коридора – да го вземат тези – духовият оркестър или други, но когото  трябва, категоричен е ръководителят на Денс клуб „Галаксико” Тихомир Митев, в  чиято репетиционна зала доскоро е стоял инструментът.

 

 

Новото място обаче се струва опасно на Ташева, тъй като, след откриването на учебната година, по коридора вече се движат много деца. Можеше да стане злополука някаква, имаше риск, затова реших, че най-добре е да бъде разглобен и изнесен. Така и направихме, обяснява тя. И добавя, че за нея това е най-правилното решение.  Казвам го без грам угризение – това беше една непотребна вещ, която трябваше да се премахне, категорична е директорката. На въпрос консултирала ли е решението си със зам.-кметът Светослав Стойков или ресорен отговорник в общината, Христина Ташева обясни, че не било нужно. Роялът не е зачислен на Детския и младежки център. Стои над 20 години там без какъвто и да било документ. Същото потвърди и Тихомир Митев.

Не мога да коментирам в момента. Не съм гледал филма, не съм и в града. За това, че има проблем разбрах от г-ца Ташева по телефона, обясни в ранния съботен следобед зам.-кметът Светослав Стойков.  Със случая той обеща да се запознае още в понеделник, така че очакваме и позицията на общината. А дотогава нека завършим с финалния надпис на филма, взет от виц за Чапай и Петка: Краят на културата е в дъното на коридора.

Източник: http://izvestnik.info






Гласувай:
16



1. chavdar01 - ТАКА Е В ДИМИТРОВГРАД: ЧАЛГА,ЧАЛГА И САМО ЧАЛГА!!!!!
24.09.2013 22:46
НЕ СТАВА САМО С ЯДЕНЕ,ТРЯБВА И АКЪЛ..........ПОНЕ МАЛКО!!!!
цитирай
2. alchemist - Чавдаре, Чавдаре...
25.09.2013 12:45
Димитровград е все още комунистически град.
цитирай
3. batogo - !!!:)))
05.10.2013 09:15
Когато тъпаците се отучат да се оправдават, светът ще стане доста по свестен...:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2392553
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031