Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2010 15:04 - Либия ври и кипи под похлупака на Кадафи
Автор: alchemist Категория: Политика   
Прочетен: 268 Коментари: 0 Гласове:
1



Нов кръг в борбата за власт между реформатори и защитници на статуквото в Либия показа, че само Муамар Кадафи ще решава по кой път да поеме страната. Той обаче не е готов да произнесе присъдата. Последният спор, която изправи един срещу друг прореформаторския син на либийски лидер и влиятелни консерватори в управлението, завърши без победител, стигна до задънена улица и удължи несигурността за бъдещата посока на страната износител на петрол.
Препирнята започна, скоро след като медийна група, свързана със сина на Кадафи Сейф ал Ислям, поведе жестока битка срещу правителството. Явно, за да си отмъстят, властите задържаха 20 журналисти от фирмата, а един от вестниците бе закрит.
Разпрата бе прекратена с намесата на Муамар Кадафи, който от над 40 години е ръководител на Либия и “Вожд на революцията”. Той нареди журналистите да бъдат освободени. “Кадафи се опитва да се превърне в рефер”, каза Ашур Шамис, либийски писател и редактор на онлайн вестника akhbar-lybiaonline.com. “И според мен се наслаждава на битката”.
През последните шест години Либия измина пътя от парий в международните отношения, чиято икономика бе в стагнация, до бурно развиваща се страна, където всеки месец никнат нови офис сгради и хотели, а чужди бизнесмени се стичат в търсене на доходни сделки. Фирми като “Бритиш петролиъм” и ЕНИ инвестираха в петролни сондажи, строителни компании наддават за огромни инфраструктурни проекти, а банки като Ейч Ес Би Си и Стандард Чартърд искат да открият свои клонове.
Много от промените обаче са повърхностни. На хартия Либия все още спазва принципите, залегнали в “Зелената книга” на Муамар Кадафи, която отменя ръководната роля на правителство и твърди, че страната се управлява в социалистически дух от гражданите в комитети. На практика вземането на решения в Либия, където са най-богатите доказани петролни залежи в Африка, се осъществява чрез променяща се мрежа от неформални съюзи и лични контакти, които, според критиците, са благодатна почва за лошо управление и корупция.
В центъра на Триполи, например, в сянката на хотел “Коринтия”, където нощувката е 260 евро, боклуци се въргалят по улиците, а сградите се рушат. “Корупцията засегна благополучието на нормалните хора, затова сега те се оплакват повече”, каза либийски анализатор, пожелал да остане анонимен. “Срамота е”, продължава той. “Преди 20 години държавата функционираше по-добре”.
СЪПРОТИВА СРЕЩУ ПРОМЯНАТА
Поддръжници на промяната, водени от Сейф ал Ислям, искат конституция, която да въведе в ред в управлението. Те се опитват да поставят на официални постове учили на Запад технократи на водят кампания срещу корупцията. Опонентите на Сейф ал Ислам имат различна мотивация. Някои не желаят корупцията да бъде пресечена, други ненавиждат намесата на външни лица, трети вярват, че принципите на революцията ще бъдат забравени или смятат, че реформите ще предизвикат нестабилност.
Още: http://e-vestnik.bg/10448/libiya-vri-i-kipi-pod-pohlupaka-na-kadafi/



Тагове:   Кадафи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2392776
Постинги: 1970
Коментари: 1584
Гласове: 30179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031