Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 16:41 - Учените от ЦЕРН с нови данни за материята, съществувала само секунди след Големия взрив
Автор: alchemist Категория: Технологии   
Прочетен: 981 Коментари: 2 Гласове:
1



image

Учените от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН получиха нови данни за материята, съществувала само секунди след Големия взрив, изучавайки сблъсъка на железните йони в Големия адронен колайдер край Женева
, съобщи ИТАР-ТАСС.
Основна цел на сегашните експерименти е да бъде получена кварк-глуонна плазма, която е много по-гореща от Слънцето. Изучаването й може да позволи да се проникне по-дълбоко в тайните на материята, да се разбере как е възникнала Вселената. Тогава обикновената материя, от която е изградена видимата Вселена, не може да е съществувала. Условията са били прекалено бурни, за да са били свързвани кварките и глуоните в протони и неутрони, които изграждат елементите. Вместо това тези елементарни частици са се движели свободно в един вид плазма. Експериментите доказват, че може да бъде получена и да бъде изучена кварк-глуонната плазма.
"Удивително е колко бързо експериментите получиха тези резултати, които се отнасят към много сложен раздел от физиката" - каза директорът по изследванията в ЦЕРН Серджо Бертолучи.
В началото на месеца бяха преустановени сблъсъците с протони, циркулиращи в двете посоки на 27-километровия тунел на колайдера. Започнаха експериментите с железни йони, които ще продължат до 6 декември. След това Големият адронен колайдер ще бъде спрян за два месеца за техническо поддържане. От февруари 2011 г. ще бъдат възобновени сблъсъците на протони с висока енергия - 7 тераелектронволта или 3,5 тераелектронволта на сноп. БТА
Източник: http://science.actualno.com


Тагове:   нови,   данни,   взрив,   Материята,


Гласувай:
1



1. liliyanaandreeva - Ако те са получили материя -
28.11.2010 18:04
- ние ще построим комунизма!...
цитирай
2. antoan1antoan - Светът и всичко което ни заобикаля,
28.11.2010 22:52
а и микрокосмоса, включително и духът - са познаваеми. Първите опити да се получи дори и прашинка познание приличат на прохождащо бебе. Но опитите с адронният колайдер не са прохождащи стъпки. Те са много сериозен експеримент. Естествено ще мине много, много време ( а време има много във Времепространството, дори и в относителен вид) докато започнем да правим собствени модели на Вселени, но сам Христос казва: "Ще правите дори по-големи чудеса и от мен!"
Авторитетни учени се опасяват от различни катаклизми, ако "духът излезе от бутилката"... Но жребият е хвърлен. Човечеството ще плати кървавата дан а и плаща вече (Хирошима,Чернобил и др.) за да следва познанието. Тук ще припомня какво е казал Бог на Адам и Ева - Да не отварят заключената стая ( на знанието). Но да кажеш на жена, да не опита забраненото -оказва се, че и Бог не успява да предотврати това. И за какво ли му е на човека свободната воля, след като му носи само нещастия а и тленност... (това е риторичен въпрос, не ми е необходим отговор) И те видяха голотата си и станаха смъртни. А змията пое властта над Земята.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2406765
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930