Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2010 09:43 - Wikileaks: Кадафи едва не предизвикал ядрена катастрофа през 2009г.
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 375 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди година – на 20 ноември 2009г. - в Либия е бил избегнат сериозен ядрен инцидент, след като контейнери с обогатен уран е можело да се пропукат и да изхвърлят радиоактивност в атмосферата.

САЩ са държали в дълбока секретност случилото се, причината за което е внезапен отказ на Муамар Кадафи от обещанието да предаде готовият за военна употреба уран. Повратът вероятно е бил предизвикан от отношението към него в Ню Йорк, когато му е забранено да опъва бедуинската си шатра пред ООН.

Според цитирани от лондонския в."Гардиън" документи от сайта Wikileaks, седем 5-тонни метални контейнера с обогатен уран, годни само за транспортиране, но не и за съхранение на материала, са били оставени на пистата на либийски ядрен обект под охраната само на един въоръжен войник.

Докато дипломати на САЩ и Русия трескаво убеждавали Либия бързо да се сложи край на тази ситуация, учени предупреждавали, че уранът в контейнерите - част от оръжейните планове на Кадафи - е силно радиоактивен и бързо се загрява.

"Според експерти от Министерството на енергетиката на САЩ имаме само 1месец да разрешим случая преди проблемите със сигурността и безопасността да се превърнат в криза", пише посланикът в Триполи Джийн Крец.

"Температурата на този вид уран, който е силно радиоактивен, може да достигне ниво, предизвикващо напукване на контейнерите и изпускане на радиоактивен ядрен материал... Дори само заради притесненията за сигурността трябва да ангажираме всичките си ресурси и да открием навреме решение, както и изобщо да не споменаваме за това на пресата", се казва още в документа.

"Гардиън" обяснява, че в контейнерите имало 5.2 кг годен за ядрено оръжие уран, лесен за транспортиране и поради това представляващ огромен подарък за терористи или нововъзникващи ядрени държави.

Американците настоявали либийците веднага да махнат от мястото крана, с който контейнерите би могло да бъдат натоварени.

Инцидентът е станал в ядрения обект Тахура и екипът от американското енергийно министерство видял "само един въоръжен охранител (макар че не били сигурни, дали пистолетът му е зареден)".

Сигналът за проблема бил подаден от Али Гашут, директор на либийската ядрена енергетика, малко преди пристигането на специално съоръжен руски транспортен самолет "Антонов" 124-100 за извозване на горивото към Русия съгласно сделка със САЩ. Гашут обаче получил нареждане да не позволява самолета да кацне. Посланик Крец се свързва със Сайф ал-Ислам, синът на Кадафи, а на 3 декември предава и лично съобщение от държавния секретар Хилари Клинтън до Кадафи, но въпреки това контейнерите продължават да стоят на пистата и да се загряват, разказва лндонският вестник.

Войници поемат охраната чак на 7 декември, но не се чува нищо за разрешение руският самолет да вземе товара. САЩ заявяват, че няма да платят 800 000 долара за транспорта, ако операцията не приключи до 18 декември.

Чак на 21 декември призори на гигантския "Антонов" е позволено да кацне, а след това и да отпътува за Русия с контейнерите.
Източник: www.dnevnik.bg/ 


Тагове:   Кадафи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2414967
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930