Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2010 10:42 - Политическите партии в България: Генератор на корупция!
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 345 Коментари: 0 Гласове:
0



Изследване на "Прозрачност без граници" сред 86 страни показва къде е България в корупционните тенденции.
Българите силно припознават политическите партии като генератор и носител на корупция.
Изследването показва, че и гражданите могат да повлияят на антикорупционни практики, каза за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Диана Ковачева от "Прозрачност без граници". Тя посочи причините за затвърждаване на корупционните тенденции:
"За да се избегнат проблеми с властите, най-често хората са склонни да дадат подкуп и да се измъкнат по някакъв начин, коeто означава, че е безспорно и двете страни отново са налице в корупционното представление –този, който предлага, и този, който е готов да вземе подкупа.
Днес представяме и едно много интересно изследване, свързано до някаква степен с Деня за противодействие на корупцията. То е свързано със значението на давностните срокове за справяне с корупционните престъпления. Това изследване е интересно и за България, тъй като спомняте си през годините доста дела бяха прекратени по давност. Също така доста преписки, разследвания на практика никога не стигнаха до съд, защото бяха забравени в нечие чекмедже", посочи Диана Ковачева.
По обед "Прозрачност без граници" ще представи международното си изследване "Корупционен индекс".
В същото време данни от наскоро проведено проучване на "Трансперънси интернешънъл" показват, че светът е станал по-корумпиран отколкото е бил преди три години. Близо 56 % от интервюираните заявяват, че страната, в която живеят, е станала по-корумпирана, съобщава Би Би Си.
Според "Трансперънси интернешънъл" политическите партии се определят като най- корумпираните институции, като 50 % от хората смятат, че техните правителства не са способни да се справят с корупцията. Всеки четвърти признава, че е давал подкуп през изминалата година. Близо 29 % от подкупите са отивали при полицаи, 20 % към административни служители и около 14 % към членове на съдебната власт.
Афганистан, Нигерия, Ирак и Индия оглавяват списъка на най-корумпираните страни. След тях се нареждат Китай, Русия и повечето държави от Близкия Изток. В дъното на класацията попада Дания. Според изследването близо 19 % от българите са давали подкуп през изминалата година.
В същото време проучване на Би Би Си показва, че корупцията е най-обсъжданият проблем в света като всеки пети анкетиран заявява, че е обсъждал въпроси, свързани с даването на подкуп през изминалия месец.
Корупцията измества от общественото съзнание проблеми като климатичните промени, бедността, безработицата и нарастващите цени на храната и енергията.
Източник: http://today.actualno.com
 



Тагове:   България,   корупция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2418078
Постинги: 1972
Коментари: 1585
Гласове: 30277
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930