Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 12:06 - Един от ДАНС помагал да изтекат СРС-записите
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 389 Коментари: 0 Гласове:
1



Служител на ДАНС e съпричастен към изтичането на информация от специални разузнавателни средства (СРС), ползвани при разследването, в което е подслушван директорът на митниците Ваньо Танов.
Това е станало ясно при направеното изследване с полиграф, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Той участва в кръгла маса в парламента за необходимостта от законодателни промени в нормативната уредба на СРС, организирана от парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства.
При изследването на друг служител на МВР от звеното на служба ДОТО (Дирекция оперативни технически операции) в Добрич се е оказало, че той е извършвал немарливо работата си, каза вицепремиерът.
Цветанов посочи, че контролът на дейността по подслушването може да бъде засилен, като се използва заснемане на работните места. Според него така "всеки, който седне там, ще бъде запаметяван и визуално".
Ясно регламентиран съдебен контрол е необходим за ефективна работа по използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Това заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова.Тя посочи още, че засега съдебният контрол е само първоначален, но не е регламентиран последващият - когато има събрана информация извън наказателните производства.
Според нея няма нужда от друг държавен орган, който да контролира тази дейност: "От съдебния контрол по-добро няма".
В министерството смятат, че поръчителят на СРС трябва да се мотивира за това, че няма друг начин за събиране на информацията.
Трябва детайлно да се разработи използването на СРС по проблемите на националната сигурност. В момента тази тема е бяло поле в закона, констатира Попова.
Днешният форумът се организира в Народното събрание по инициатива на парламентарната подкомисия за контрол на СРС. В него се включиха и председателят на парламента Цецка Цачева и главният прокурор Борис Велчев.

Източник: www.vesti.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2417777
Постинги: 1972
Коментари: 1585
Гласове: 30275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930