Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2011 10:28 - Д-р Здравко Георгиев: За какво да се връщат от Либия?!
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
1



"Честно казано в Либия не беше страшно. Ние се връщаме не защото сме се уплашили, просто месец и половина стоя без работа и няма какво да правя".
Това разказа пред БГНЕС българинът Георги Айрянов след завръщането си късно снощи през Москва от обхванатата от бунтове и сражения срещу режима на Муамар Кадафи страна.
От четири години той работи в австрийското посолство там, а преди е работил в българската мисия.
Айрянов окачествява случващото се в Джамахирията (виж последните новини от Либия) като "нещо недобро за либийския народ".
Това, което западните държави се опитват да направят, не е точно, смята българинът, коментирайки започналата на 19 март операция на Запада и някои арабски страни срещу диктатора.
Нещо повече, той не изключва "голямата част от либийския народ вероятно да подкрепи лидера си".   Попитан дали местни жители са били използвани като жив щит, за защита от бомбардировките, той отговаря:
"Не знам кой как го разбира това нещо. Ако вие решите сама да отидете и да застанете и да подкрепите някой човек, как ще го разберете? Като жив щит или че някой ви е принудил?
Има деца, които отиват, за да видят Кадафи. Никой не ги е задължил да отидат там".
Попитан защо е пропуснал първите възможности за евакуация, Айрянов признава, че не е искал да се прибира, а се е надявал нещата да отминат много бързо.
"Ние не очаквахме, че ситуацията ще ескалира до такава степен и ще продължи толкова дълго. Очаквахме, че ще има някакви размирици и ще си отминат, както е било и друг път. Но този път се намесиха и външни фактори".
"Трябва да ви кажа, че ако не бяха се намесили, ние щяхме да си останем. Но сега виждаме, че това нещо ще продължи много по-дълго... По-добре е да гледаме отстрани какво става, отколкото да стоим там".
Айрянов още веднъж благодари на българските посолства в Триполи и Москва за оказаното съдействие, както и на руското посолство в Джамахирията, което осъществи извозването на гражданите.
На летище София той беше посрещнат от своя стар приятел доктор Здравко Георгиев - един от българските медици, пострадали от режима на полковник Кадафи.
"Познавам се с Жоро Айрянов от 2004 г., когато той още работеше в българското посолство. Сега през цялото време сме поддържали връзка", сподели той.
Попитан защо неговите приятели не са се завърнали по-рано, доктор Георгиев възкликна:
"Какво ще правят тук? Както каза Валя Червеняшка, хората се прибират в държавите си, където се грижат за тях. А те какво да правят тук? Те са там от много години и им е трудно да напуснат. Там са им домовете, всичко".
Доктор Георгиев разказа, че съпругата на Айрянов е медицинска сестра в една австрийска болница в Либия.
Медикът очаква с нетърпение още двама познати, които не са се върнали. В Бенгази вече нямал близки.
Той отново подчерта, че напълно разбира хората, които са останали в Либия въпреки сложната ситуация.
"Откакто станаха събитията, съм ги призовавал да се върнат. Но тези, които останаха там, напълно ги разбирам. Те са хора на възраст и ще им е много трудно да си намерят работа в България. Знам какво е положението, а и всички Вие го знаете", констатира с тъга той.
От началото на бунтовете в Либия срещу режима на полковник Муамар Кадафи около 300 българи са се евакуирали. В страната остават около 200 българи.
Седем наши сънародници, сред които Георги Айрянов, успяха да напуснат Либия с помощта на самолет на руското министерство на извънредните ситуации. Те излетяха за Москва от град Джерба в Тунис.

Източник: www.vesti.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2414688
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930