Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 11:45 - Уорлик: България е скъпоценен камък!
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
3



Домакините от „Българка“ предоставиха възможност на Джеймс Уорлик да остане верен на поговорката като посади дърво, предаде 100 Вести. В двора на център „Българка“, след като връчи грамотите на наградените в конкурса „Мечтите на една гора“, той засади бяла ела с помощта на зам.-министър Костов и постави на дърво къщичка и хранилка за диви птици.

В саденето на дървета и храсти, характерни за растителността на парка, се включиха и други от официалните гости, габровските депутати, зам.-областният управител, представители на габровската Община.

Въпреки лошото време пред новоткрития център „Българка“ до паркинга на АЕК „Етър“ се проведе почти двучасово тържество с участието на много официални гости и деца – победители в националния конкурса „Мечтите на една гора”, техните близки и преподаватели, малчугани от детска градина „Мики Маус“, които събраха умилителните погледи, усмивки и ръкопляскания за своите песни и танци.

Пресаташето на парк „Българка“ Мария Башева настрои емоционално присъстващите като цитира част от награденото есе на седмокласничката от Трявна Михаела Монова.

„Прегърнете едно дърво – пише малката Михаела. - Затворете очи и почувствайте ласката и топлината му. Сигурна съм, че ще изпитате любов. И от този миг нататък няма да позволите никой да вреди и замърсява гората...“

„Гората е символ на националната ни идентичност – каза зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. - Когато се чуе „Хубава си, моя горо“, всички се изправят и застават мирно, сякаш са чули химна на страната.

Нашата гора ще продължи да я има, но тя трябва да бъде пазена и грижата за нея трябва да бъде на всички.“

Зам.-министърът обяви, че след края на Седмицата на гората влиза в сила новият Закон за горите и благодари на фондация „Америка за България“, която помага много за създаването на съветническа служба за частните горовладелци. Тя ще им помогне да опазват и стопанисват горите си по най-правилния начин. Зам.-министър Костов обеща, че всички ще могат да казват какво трябва да се случва в гората. Тази възможност, според него е залегнала и в новия Закон за горите като задължително изискване към лесовъдите. Костов припомни, че честваме Седмицата на гората вече за 87-ми път и подчерта, че такава седмица няма дори в Съединените щати и можем да им предложим ноу-хау.

По-късно пред журналисти посланик Уорлик заяви, че ще предложи в родината му също да направят Седмица на гората по нашето ноу-хау, но като представител на страна - велика сила, добави, че може дори да стане Месец на гората.

Според американския посланик трябва да се грижим за горите заради децата си.

Посланикът не се въздържа да вмъкне и политически извод за Седмицата на гората. Според него твърде дълго в България е имало хора, които се възползват от земята и горите лично за своята полза като са участвали в нерегламентирани заменки на гори и незаконна сеч.

Посланик Уорлик откри в парка колекция от 65 вида семена на значими за българския и световен горски фонд дървета и храсти, предоставени от Горската семеконтролна станция в София, присъства и на пускането в адаптационните клетки край село Потока на три мишелова от Спасителния център „Зелени Балкани“.

Източник: http://today.actualno.com




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2417263
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930