Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 15:27 - Две оставки от ВСС заради шефа на СГС
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 384 Коментари: 1 Гласове:
1



Двама члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) подават оставка заради скандалния избор на председател на Софийския градски съд (СГС), съобщава "Правен свят".
Капка Костова и Галя Захарова са уведомили днес колегите си от съвета, че подават оставки, защото не са съгласни с кадровата политика на ВСС.
Двете са обяснили, че няма ясни критерии за избор, така не може да се работи и че не се чувстват полезни за съдебната система; освен това те упрекнали колегите си, че се събират на групички и така решават важни за системата въпроси, уточнява сайтът.
Някои от членовете на съвета приели решението на Костова и Захарова за достоен акт, други казали, че това е лично решение, трети пък го приели негативно - почувствали се обидени от постъпката на колежките си.
Двете изтъкват в мотивите си пред съвета , че т.нар. "лобизъм" продължава да е сигурен начин за кадровото израстване в системата.
"Не желая и не умея да "лобирам", нито приемам да бъде изразител на чужда воля, защото съм съдия. Опитах се да убедя мнозинството от ВСС  единствено по начина и със средствата, които владея - чрез принципи, правила и аргументи, обосновани с факти", пише в мотивите си Галя Захарова, цитирана в "Правен свят".
"При безпристрастната оценка на работата си, обаче, не отчитам видими и градивни крайни постижения, за което поднасям най-искрените си извинения на гласувалите ми доверие колеги. Намирам за най-честно да се оттегля от ВСС. Убедена съм, че е по-достойно да бъде сред свободните съдии, изразяващи демократично мнението си, отколкото да получавам възнаграждения за безрезултатност", отбелязва съдийката.
Капка Костова пък пише в мотивите си, че  при избора на шеф на СГС за пореден път са надделели не професионалните, а конюнктурните аргументи, игнорирани са били обективните факти за действително разпознаваемата професионална кандидатура и е направен избор при абсолютно неясни за обществото и за съдиите критерии.
Пълната липса на конструктивност, интелигентност, реална конкуренция и сблъсък на професионални позиции, както и начинът на гласуване в двата последователни тура на избора, оставиха неизбежното усещане за предварителен сценарий и за предрешеност на резултата, добавя тя.
По думите й е демонстрираното неуважение към съдийското съсловие и проявеният двоен стандарт на оценка на определени факти са обида към почтеността и моралния интегритет на работещите в системата съдии.
По закон ако членове на ВСС подават оставка, то тя трябва да се приеме от колегите им на първото заседание след депозирането й.
Костова и Захарова са от съдийската квота във ВСС и са пожелали да бъдат възстановени на старите си длъжности - Капка Костова във ВКС, а Галя Захарова - в Софийския апелативен съд.

източник: www.vesti.bg



Гласувай:
1



1. bven - Наистина ли има още хора със съвест и собствено мнение?!
08.06.2011 21:54
Радост за всички ни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2417356
Постинги: 1971
Коментари: 1585
Гласове: 30275
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930