Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 11:41 - Отново напрежение около огромния дълг на САЩ
Автор: alchemist Категория: Новини   
Прочетен: 510 Коментари: 1 Гласове:
0



Дори временно забавяне на плащанията по държавния дълг на САЩ, достигнал лимита си от 14,3 трилиона долара, ще доведе до значително понижение на засега много високия рейтинг на САЩ.
За това предупреди рейтинговата агенция "Мудис" (Moody"s).
Преговорите между демократите и републиканците по вдигането на тавана на държавния дълг и съкращаването на бюджетния дефицит вървят трудно.
Демократите твърдят, че някои данъци трябва да се вдигнат, а пък според републиканците това щяло да навреди на икономиката.
Двете страни трябва да постигнат споразумение до 2 август, в противен случай САЩ могат да се окажат неплатежоспособни.
Инвестиционното подразделение на Мудис обяви, че ще свали суверенния рейтинг на САЩ от най-високо му равнище "ААА" до "АА", ако преговорите на американската администрация на Барак Обама с републиканците от Капитолийския хълм, които са в задънена улица, не постигнат пробив.
Друга рейтингова агенция - "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor"s) - също обяви, че може да понижи кредитния рейтинг на САЩ до най-ниското равнище, което е равносилно на обявяване на неплатежоспособност.
"Ако едно правителство не връща навреме дълга си, то рейтингът му спада до равнище "Ди", отбеляза ръководителят на отдела по суверенните рейтинги на "Стандард енд Пуърс" Джон Чембърс.
При все това Чембърс отбеляза, че тези плашещи реални последици от дефолт ще накарат демократите и републиканците да изгладят разногласията си по тавана на държавния дълг и той ще бъде вдигнат от Конгреса буквално в последната минута за 79-и път от 1960 г.
Според експерти понижаването на кредитния рейтинг на САЩ до равнище "Ди" на практика би направило невъзможно по-нататъшното финансиране на държавния дълг.
За увеличението му пък няма да може да става и дума, тъй като на най-големите в света пенсионни и инвестиционни фондове е забранено да инвестират в дългови задължения с толкова нисък рейтинг.
Дори обаче да бъде направено по-слабо понижение на рейтинга на САЩ, американското правителство ще трябва да плаща по-високи лихви по държавните облигации.
В момента САЩ плащат изключително ниски ставки по дълга си, които средно не превишават 3%.
Ако САЩ продължат да задлъжняват със сегашния темп, то изплащаните от тях всеки ден лихви по обслужването на дълга за четири години ще нараснат от сегашните 200 млрд. долара до близо 500 млрд. долара.

Източник: www.vesti.bg




Гласувай:
0



1. aqua2011 - Кой каквото си надроби, ще си го сърба!
08.07.2011 15:35
Лошото е, че ще повлекат и цялата световна икономика. Ще видим тогава какво е "икономически апокалипсис". Тежко му на онзи, който е обвързан по какъвто и да е начин с американската икономика в следващите няколко години. Още през 1995 г. Кийосаки (анализатор и професионален инвеститор от Хавай) е предсказал този срив приблизително до 2015 г. Думите му буквално са: "До 2015 г. САЩ ще се сринат не от външни причини, а от собствените си вътрешни противоречия. И тежко на всички, които са обвързани с тяхната икономика. "
Ще поживеем, ще видим ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alchemist
Категория: Други
Прочетен: 2417939
Постинги: 1972
Коментари: 1585
Гласове: 30277
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930